Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Meteorológovia varujú pred zvýšenými vodnými hladinami. Ohrozené sú tieto oblasti
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred zvýšenými vodnými hladinami. Ohrozené sú tieto oblasti

TRENČÍN / Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologické výstrahy I. stupňa pre päť okresov Žilinského kraja a všetky okresy Trenčianskeho kraja, dôvodom je daždivé počasie.

"Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," varujú meteorológovia.

V Žilinskom kraji platí výstraha pre okresy Bytča, Martin, Turčianske Teplice a Ružomberok. Zložitejšiu situáciu očakávajú meteorológovia v Trenčianskom kraji, kde platí výstraha I. stupňa v okresoch Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica. Pre okresy Prievidza a Bánovce nad Bebravou je dokonca do 13:00 vydaná výstraha II. stupňa.

V Handlovej napríklad rieka Handlovka od polnoci stúpla zo 73 na 108 cm, stúpa aj hladina rieky Radiša na vodomernej stanici v Bánovciach nad Bebravou, ktorá má momentálne 165 cm.

Dnes bude oblačno, miestami pribudnú prehánky

Na Slovensku bude v pondelok spočiatku oblačno až zamračené a na mnohých miestach pribudnú prehánky alebo dážď, od cca 1 100 metrov sneženie. Postupne od juhozápadu možno očakávať ustávanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke.

"Najvyššia denná teplota bude 8 až 13, v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní 3 až 8 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo -2 stupne," avizujú meteorológovia. Fúkať bude prevažne južný, prechodne miestami najmä na západe, západný vietor 10 až 35 km/h, v nárazoch miestami 50 až 70 km/h. Na horách nad pásmom lesa prudký až búrlivý vietor. Predpokladané množstvo zrážok je do 13 mm / vo vyšších polohách do 8 cm snehu.

Meteorológovia dnes varujú pred povodňami z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2. stupňa pre okresy Bánovce nad Bebravou a Prievidza do 13:00. Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne SHMÚ neodporúča využívať tok na rekreačnú plavbu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy