Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
OĽaNO zosadilo po 12 rokoch z trónu Smer-SD. Politici ďakujú Slovákom za zmenu
Zdielať na

OĽaNO zosadilo po 12 rokoch z trónu Smer-SD. Politici ďakujú Slovákom za zmenu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Sobota, 29. február, znamenala pre Slovensko politický zlom. Po tvrdom predvolebnom boji zosadila vedúcu stranu Smer-SD víťazná strana OĽaNO na čele s Igorom Matovičom. K situácii sa začali vyjadrovať jednotliví politici, ale aj zahraničné denníky.

Igor Matovič označil výsledky volieb za "koniec zlého sna, ktorý sme tu 12 rokov nechcene snívali". Podľa svojich slov si ešte pred pár týždňami myslel, že hnutie OĽaNO nebude po voľbách v pozícií strany, ktorá bude tvoriť budúcu vládu. "Nakoniec rozhodol najvyšší sudca – ľudia vo voľbách, ktorý rozhodli úplne inak. Poslední budú prvými. Chcel by som poďakovať všetkým voličom bez ohľadu na to, koho volili. Hlavne, že boli voliť," povedal v relácii TV JOJ Na hrane.

Rovnako sa v politicko-diskusnej relácii vyjadril aj Peter Pellegrini: "Robil som, čo som mohol, ale tá kárička, ktorú som pred sebou tlačil, mala stále viac a viac kíl." Zároveň dodal, že sa ukázalo, že Slováci nechcú nové tváre v politike, ale dali prednosť skúseným politikom.

​Bývalý prezident, momentálne líder strany Za ľudí, ktorá dostala od ľudí viac než 160-tisíc hlasov, sa v skorých ranných hodinách vyjadril: "Fico padol, a ja som bol znovu pritom. Misia sa podarila."

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) bude intenzívne rozmýšľať, čo ďalej. "Zamyslíme sa, opravíme veci a budeme aj naďalej bojovať za také Slovensko, aké si predstavujeme. Ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí nám v kampani pomáhali a vyjadrovali podporu po celom Slovensku," uvádza sa v stanovisku lídrov koalície PS/Spolu. Koalícia tiež podotkla, že ich mrzí, že hlasy 200-tisíc voličov, ktorí im prejavili dôveru, nebudú zastúpené v parlamente.

Jozef Pročko, ktorý bol sedmičkou na kandidátke OĽANO už v ranných hodinách poďakoval Slovákom: "Bez vôle obyčajných ľudí na zmenu, by dnes nebol taký výsledok ako sa udial. Slováci rozhodli že chcú inú vládu."

Na parlamentné voľby 2020 reagujú aj zahraničné médiá

Zahraničné denníky rovnako pozorne sledovali dianie na Slovensku. Voľby spájajú najmä s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, čo považujú za zlomový bod, ktorý prerušil 12 ročnú vládu strany Smer-SD a do popredia vyzdvihol OĽANO. "Slovensko hlasovalo v sobotu v prvých všeobecných voľbách od vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice v roku 2018. Vražda Jána Kuciaka a Martina Kušnírovej šokovala národ a zvrhla premiéra Roberta Fica z postu, avšak jeho strana Smer-SD zostáva v úrade," píše BBC

The Guardian označilo zmenu v politike za seizmický posun. Pričom hnev Slovákov zosadil dominantnú politickú stranu Smer-SD. "Slovenskí voliči odovzdali v sobotných všeobecných voľbách výrazné víťazstvo stredopravej, protištepovej opozičnej strane OLaNO, ktorej dominovala nahnevaná vôľa vražde novinára, ktorý v štáte eurozóny pozrel korupciu. "Slovenskí voliči odovzdali v sobotných všeobecných voľbách víťazstvo do rúk stredopravej opozičnej strane OĽaNO. Tá súperila hnevom po vražde novinára, ktorý v štáte eurozóny odhalil korupciu," píše France 24. "Štyridsaťsedemročný Matovič sa teraz zdá byť pripravený stať sa budúcim premiérom na Slovensku," dodáva Politico. 

Parlamentné voľby 2020 sme sledovali online:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy