Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V obci Ondavka budú voliť ľudia v obývačke. Nemajú totiž ani starostu
Zdielať na

V obci Ondavka budú voliť ľudia v obývačke. Nemajú totiž ani starostu

ONDAVKA / V Ondavke v okrese Bardejov, kde sú už roky bez starostu a poslancov, zabezpečil zajtrajšie voľby tamojší okresný úrad. Prenajal aj volebnú miestnosť, lebo obec v exekúcii prišla o všetok majetok. Voliť budú ako po iné roky. V obývačke jedného z miestnych obyvateľov.

Prezidenta si zvolili no starostu ani poslancov stále nemajú. Ondavka je už dlhší čas ako obec nefunkčná. Obec tam pre dlhy prišla v exekúcii aj o budovu obecného úradu. Ľudia tam ani neplatia miestne dane, lebo niet komu. V obci žije už iba 14 ľudí. 

Voliť sa chystá aj pani Mária, 88-ročná obyvateľka Ondavky. Tentoraz pôjde k susedovi na druhom konci dediny. Bývalý starosta skončil v domove pre seniorov. "Do Kurimského pôjdeme hore, k susedovi domov," vraví Mária. 

"Bývalý starosta je nemocný tak pôjdeme tiež do obývačky, ale do iného domu," hovorí Miroslav Bujda, prednosta Okresného úradu Bardejov. Okresný úrad už po zmene zákona začal aj proces pričlenenia k inej obci. A toho sa zrejme miestni zľakli. Po rokoch nezáujmu majú kandidátov na starostovskú i poslanecké stoličky. A doplňujúce komunálne voľby tam budú začiatkom apríla.

"Ono najlepšie, keď sami sebe rozhodujeme," myslí si 88-ročná Mária."Zdá sa, že v tejto obci sa možnože ozvalo svedomie tej najmladšej generácii, ktorá nemá záujem na tom, aby táto obed patrila do minulosti a je to zrejme prejav aj určitej úcty k starým rodičom a k stáročiam, ktoré táto obec má v histórii," myslí si ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. 

Ak by sa nik do doplňujúcich volieb neprihlásil, tak tie do Národnej rady by boli zrejme posledné, aké by sa v dedine konali. Teraz stačí, že v apríli príde voliť jeden volič a výsledky budú platné.

Byť starostom v takej dedine to už teraz je istá funkcia dobrovoľníka. Pre dlhy mu ešte dlho na výplatu nezostane. A úradovať bude musieť doma.

Pozrite si archívnu reportáž o obci: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy