Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súd poslal pražského imáma do väzenia na 10 rokov za podporu terorizmu. Duchovný sa okamžite odvolal
Zdielať na

Súd poslal pražského imáma do väzenia na 10 rokov za podporu terorizmu. Duchovný sa okamžite odvolal

PRAHA / Bývalý pražský imám, ktorý pôsobil aj na Slovensku, pôjde do väzenia na 10 rokov. Rozsudok prvostupňového súdu v prípade podpory a financovania terorizmu zatiaľ nie je právoplatný. Duchovný sa okamžite odvolal.

Pri vyhlasovaní rozsudku obsadili súdnu sieň po zuby ozbrojení kukláči. Samopalmi, nepriestrelnými vestami, pištoľami a nožmi ozbrojená eskorta priviedla do súdnej siene Samera Shehadeha, v putách na rukách. Sudkyňa vynáša rozsudok. "Je vinný a odsudzuje sa k súhrnnému trestu na 10 rokov," uviedla sudkyňa Kateřina Radkovská. 

Pomohol bratovi a jeho manželke vycestovať do Sýrie, kde sa pridali do boja An nusry - sesterskej teroristickej organizácie Al kaidy, naviac z peňazí českých a slovenských moslimov túto organizáciu finančne podporoval. Vina podľa sudkyne je jasne preukázaná. "Považujem to za primeraný trest k závažnosti toho jednania a škodlivosti pre celú spoločnosť," vyjadrila sa Kateřina Radkovská.

Súd vyhovel obžalobe, dokonca trest Shehadehovi sprísnil, štátny zástupca odchádzal spokojný. "Môžem vyjadriť len spokojnosť k pani predsedkyni. Veľmi presvedčivo zdôvodnila rozhodnutie," povedal štátny zástupca Marek Bodlák. 

Obhajoba bývalého pražského imáma, ktorý pôsobil aj v Bratislave sa na mieste odvolala. Shehadeh od začiatku tvrdí, som pyšný na to, čo som robil, súd v Čechách ho nezaujíma, pretože nerozhoduje podľa islamského práva šaría. "Ja som sa podľa islamu, podľa Koránu žiadneho zločinu nedopustil," tvrdí Samer Shehadeha. "Nesúhlasíme s právnym posúdením tých skutkov, podali sme odvolanie," povedal Jiří Rosol, advokát Samera Shehadeha.

Brat, Omar Shehadeha dostal dokonca 11 rokov, pretože sa boja zúčastnil, jeho žena Fatima 6 rokov. Ani jeden na súde nebol, Tí sú stíhaní ako utečenci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy