Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovensko-arménske vzťahy opäť o čosi bližšie. V Jerevane otvoril Miroslav Lajčák slovenskú ambasádu
Zdielať na

Slovensko-arménske vzťahy opäť o čosi bližšie. V Jerevane otvoril Miroslav Lajčák slovenskú ambasádu

JEREVAN / Veselé hlásenia Rádia Jerevan sú známe zrejme každému Slovákovi. Arménsko však nie je známe iba preslávenými vtipmi. Táto krajina ale pre Slovensko ponúka mnoho. A to nie len pre turistov, ale aj podnikateľov. O to viac, že sme práve v Jerevane otvorili novú ambasádu.

Krajina kvalitného koňaku, vína, granátových jabĺk, ale aj príjemných ľudí. Arménsko. Tak aj tu má už Slovensko po novom svoje oficiálne zastúpenie. Slovensko v tejto pre Slovákov netradičnej destinácii otváralo svoj zastupiteľský úrad trocha netradične - odtiahnutím rolety. Žalúzia sa nezadrela. Rovnako tak, bez zádrheľov, to momentálne vyzerá so slovensko - arménskymi vzťahmi.

Podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka sú na vynikajúcej úrovni. O tom svedčí aj samotné otvorenie ambasády."My vidíme potenciál v ekonomickej spolupráci, v tom, aby sme dali naše biznis komunity dohromady, Slovensko má čo ponúknuť v rámci odovzdávania skúseností," uviedol Lajčák. 

​Ide o posledné zastupiteľstvo, ktoré najdlhšie slúžiaci šéf slovenskej diplomacie práve v Arménsku otvoril. Podnikatelia si aj vďaka tejto možnosti môžu prinajmenšom vymeniť skúsenosti v rôznych oblastiach. Strojárstva, farmácie, ale napríklad aj vinárstva. Na to, aký má vzťah k arménskemu koňaku, odpovedal minister Lajčák s úsmevom. "Počul som, že je dobrý. Predpokladám, že aj vy ste využili tento pobyt na to, aby ste... počuli," poznamenal. 

O Arménoch aj Slovákoch by asi najlepšie vedela hovoriť sympatická arménka Grétka Sarkisianová. Po rokoch strávených v Bratislave sa presťahovala späť do rodnej krajiny. Pracuje ako manažérka v hotelovej sieti. Z časti sa však cíti byť aj Slovenkou. Oba národy veľmi dobre pozná. Aj preto našincom odporúča sem vycestovať. "Je to bohatá krajina s obrovskou kultúrou. Máme tu fantastickú kuchyňu, veselý pozitívny národ, takže je tu vždy čo robiť. Toto mesto žije 24/7," odkázala. 

Hlavné mesto Jerevan je pritom vzdialené z našich končín niečo cez tri hodiny letu priamou linkou z Viedne. Mesto dýcha exotikou a navyše je stále neobjavené masami turistov.

V decembri sa otváral aj nový generálny konzulát v New Yorku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy