Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Koniec spoločným sprchám či prefukujúcim oknám. Študentské internáty v Prešove sa dočkali rekonštrukcie
Zdielať na

Koniec spoločným sprchám či prefukujúcim oknám. Študentské internáty v Prešove sa dočkali rekonštrukcie

PREŠOV / Študentské domovy Prešovskej univerzity majú za sebou rozsiahlu rekonštrukciu, akú nezažili 40 rokov. Zrekonštruovali viac ako tri štvrtiny ubytovacích kapacít. Mimoriadna finančná injekcia od vlády by však na tak masívnu rekonštrukciu nestačila. Univerzita siahla po vlastnej rezerve, eurofondoch a dokonca si vzala aj úver. Výsledkom je aj to, že napríklad staré spoločné sprchy už na internáte už nenájdete.

"Pamätáte si určite, že ako tie internáty ešte pred rokom vyzerali. Žiaľ, tak isto vyzerali, akurát boli novšie, keď som študoval aj ja," poznamenal rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya. Takzvaný starý internát bol postavený dokonca pred päťdesiatimi rokmi. Pred rekonštrukciou to vyzeralo tak, že študenti chodili v niektorých častiach po päťdesiatročnej podlahe a zatvárali za sebou päťdesiatročné dvere. Teraz sa vymenili aj komplet rozvody vody a elektriny, tiež napojenie na kanál. 

Nové sú aj okná, cez tie staré prefukovalo."Ani zatesnené, ale hlavne chýbali žalúzie," vysvetlila študentka Kristína. Na novom internáte dokonca majú nábytok na mieru. Exteriérová a interiérová obnova stála takmer 4,5 mil. eur. Vládnu dotáciu navýšili o vlastné zdroje, eurofondy a ešte si aj požičali. Univerzita si vzala úver na 10 rokov. "Je to úver za veľmi výhodných podmienok, samozrejme, splácať sa to bude prednostne z bytného," priblížil Peter Kónya. 

"1460 miest bolo zrekunštruovaných zatiaľ, ktoré sme mali z celkovej kapacity 1918 lôžok," zhodnotil František Martinka, riaditeľ študentského domova a jedálne Prešovskej univerzity. Postupne chcú zrekonštruovať a vybaviť novým zariadením všetky lôžka. Okrem toho zaviedli aj elektronickú žiadosť a po novom sa bude za študentské domovy priplácať. Poplatok však viac ako 10 rokov nezvyšovali nielen o cent, ale ani o vtedajšiu korunu."V starých izbách išlo o sedem eur a v zrekonštruovaných o 15 eur, ale súvisí to aj s nárastom energií," uviedla prorektorka Prešovskej univerzity Jana Burgerová. 

Kedysi sa v priestoroch internátov nachádzali aj spoločné sprchy, tie mali na každom poschodí. Tým, že ich zrušili, rozšírili aj ubytovacie kapacity. "Stalo sa, že pred sprchami čakali chlapci, keď som tam chcela ísť ja. Takže nedalo sa to nejako.  Keď sme sa ráno potrebovali chystať do školy, tak zas nás to zdržiavalo," dodala študentka Kristína. 

Rekonštrukcia základnej školy naproti tomu nedopadla podľa predstáv. Peniaze boli vyplatené, no firma sa akoby prepadla pod zem. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy