Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Obyvatelia dvoch slovenských dedín budú v sobotu môcť voliť aj odvolávať. Volič sa sám rozhodne, čoho sa zúčastní
Zdielať na

Obyvatelia dvoch slovenských dedín budú v sobotu môcť voliť aj odvolávať. Volič sa sám rozhodne, čoho sa zúčastní

PREŠOV / Obyvatelia dvoch slovenských dedín budú môcť v sobotu nielen voliť v parlamentných voľbách, ale môžu sa zúčastniť aj na referende. V Dulovej Vsi a v Rokycanoch sa totiž má rozhodnúť o odvolávaní starostky a starostu.

Obec Dulová Ves a miestna úradná tabuľa. Aktuálne s oznamom o vyhlásení miestneho referenda. Konať sa bude v rovnaký deň ako voľby do Národnej rady. Ešte vlani v decembri obecné zastupiteľstvo schválilo referendum s otázkou. Ste za odvolanie starostky obce? A to s možnosťami "áno" alebo "nie".

Rovnakú možnosť hlasovať hneď dvakrát budú mať aj obyvatelia Rokycian. Aj tu obecné zastupiteľstvo vyhlásilo referendum s rovnakou otázkou ako v Dulovej Vsi.

Výsledok volieb je platný, hoci účasť by bola nízka. Referendum je úspešné iba ak sa ho zúčastní aspoň 50 percent voličov. Doterajšia referendová história ukázala, že to nie je také jednoduché dosiahnuť.

Odborník na samosprávu však upozorňuje, že účasť v parlamentných voľbách nemá nič spoločné s účasťou v referende. Volič sa sám rozhodne, čoho sa zúčastní. Zákon myslí aj na to, aby sa to nespájalo.

"Každá voľba voličov je oddelená. Každé voľby si zaslúžia vlastnú volebnú miestnosť aj komisiu," vyjadril sa odborník na samosprávu Michal Kaliňák. Že to nie je zárukou úspešnosti dokazuje aj volebná účasť v meste Martin, kde referendum spojili v minulosti s komunálnymi voľbami.

Kým primátora a poslancov odvolilo 60 percent Martinčanov, referendový lístok už hodilo do urny len niečo cez 23 percent. "Aj napriek tomu, že to je v rovnaký deň, v rovnaký dátum, v rovnakom čase, ľudí to extra neláka," dodal Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy