Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Väčšina žien nevyužíva vyšetrenie na odhalenie rakoviny prsníka. Skríning pritom odhalí nález skôr, ako si nahmatáte hrčku
Zdielať na

Väčšina žien nevyužíva vyšetrenie na odhalenie rakoviny prsníka. Skríning pritom odhalí nález skôr, ako si nahmatáte hrčku

BRATISLAVA / Poisťovne v týchto dňoch posielajú druhú vlnu pozvánok na vyšetrenie, ktoré vie odhaliť rakovinu prsníka. Ženy však možnosť dať sa vyšetriť v špičkovom zariadení veľmi nevyužívajú. Na mamograf ich zatiaľ prišlo len okolo 10 percent. Na druhej strane to lekári vnímajú pozitívne. Skríning motivoval aj mladšie ženy, ktoré chodia na vyšetrenie vo väčšom množstve aj bez pozvánky.

Ministerstvo zdravotníctva spustilo skríning rakoviny prsníka v septembri. Poisťovne poslali spolu takmer 26 000 pozvánok pre ženy vo veku 50 až 69 rokov. Kým Všeobecná zdravotná poisťovňa výsledky ešte len vyhodnocuje, ostatné dve poisťovne už prišli s prvými výsledkami. "Vyšetrenie absolvovalo doteraz len necelých 7 % z nich," informoval hovorca ZP Union Martin Neumann. V ďalšej poisťovni je to približne 12 percent. "Do konca minulého bolo na preventívnom vyšetrení 359 poisteniek. Ku koncu januára tohto roku to bolo 461 poisteniek," uviedol hovorca ZP Dôvera Matej Štepiansky. 

"Je to pozitívny moment, že istá časť populácie oslovená sa tohto skríningu zúčastnila. Samozrejme, ale má ich byť omnoho viac, preto aj touto cestou vyzývame ženy, aby nezanedbávali zdravie aj z preventívneho uhla pohľadu," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Na jednej strane možno málo, no na druhej strane nárast. Celkovo chodí na mamograf iba 20 percent žien, a tak akýkoľvek nárast lekári vítajú.

"Realita je taká, že ten skríning a celá tá kampaň zobudila všetky ženy? Nielen tie staršie, ktoré boli pozvané, ale aj tie mladšie sa rozhodli, že je načase sa o seba postarať," poznamenala Alena Kállayová z mamografickej ambulancie, Onkologický ústav sv. Alžbety. 

Najčastejším typom zhubného nádoru u žien je rakovina prsníka. Ročne sa u nás objaví takmer 2-tisíc nových prípadov. Aj takýto malý rozmer už okolo 5 milimetrov, napríklad aj vo veľkosti hrášku, vie odhaliť skríningová mamografia. Niekoľko rokov skôr ako si hrčku dokáže žena nahmatať. Na Slovensku je momentálne 16 certifikovaných pracovísk, kam poisťovne ženy vo veku 50 až 69 rokov pozývajú. Ženy majú na objednanie sa na vyšetrenie 6 mesiacov. Ak to nestihnú, tak im poisťovne pošlú druhú pozvánku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy