Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Začiatok víkendu bude polojasný až oblačný. Na horách platí lavínové nebezpečenstvo
Zdielať na

Začiatok víkendu bude polojasný až oblačný. Na horách platí lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA / Na Slovensku bude dnes polojasno až oblačno. Spočiatku miestami, najmä na severe, zamračené s nízkou oblačnosťou. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke.

Najvyššia denná teplota 6 až 11°C, na severe väčšinou okolo 4°C. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 0°C. Fúkať by mal prevažne slabý, dopoludnia na juhovýchode severný vietor do 5 m/s (20 km/h). Zrážky meteorológovia neočakávajú.

Všetky cesty sú zjazdné, cesta Srdiečko - Bystrá je prejazdná len so snehovými reťazami

Všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty aj cesty I., II. a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá.

V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú cesty miestami pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu 1- 3 cm, na ceste II/520 hr. okr. CA/NO - Lokca a na cestách III. triedy v obvode Trstená do 4 - 5 cm. Na úseku cesty II/578 Skalka - Kremnica je zľadovatený sneh do 2 cm.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na horských priechodoch Donovaly, Čertovica, Dobšiná, Súľová, Grajnár, Huty, Vrchslatina, Chorepa, Makov, Herlianske Sedlo a Podspády je povrch vozoviek pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu 1 - 2 cm.

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Príslop (cesta I/78) a Šútovce (cesta III/1774).

Na horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, ktoré je spôsobené novým snehom

Vo všeobecnosti prevláda na horách mierne lavínové nebezpečenstvo, platí tak druhý stupeň z päťdielnej stupnice. Ako informuje na svojej stránke Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS), nebezpečenstvo je spojené s novým snehom, ktorý napadol začiatkom týždňa. Za poslednú periódu sneženia pripadlo od 15 do 35 cm nového prachového snehu, ktorý je vetrom nerovnomerne rozmiestnený. Nebezpečenstvo je koncentrované vo vyšších polohách, kde boli teploty stále pod bodom mrazu.

Problém predstavuje stále vetrom previaty sneh, najmä na svahoch a v žľaboch severovýchodných, východných, juhovýchodných orientácií. Vo všeobecnosti prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo. Rizikové miesta sa nachádzajú na záveterných strmých až veľmi strmých svahoch, tesne pod hrebeňmi. Nachádzajú sa tu vetrom vytvorené menej stabilné snehové dosky a vankúše, ktoré je možné uvoľniť hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Na záveternej strane hrebeňov sú vytvorené preveje, ktoré je možné relatívne ľahko uvoľniť. Na tienistých severne orientovaných svahoch sa môžu nachádzať menej stabilné vrstvy hranatozrnného snehu. Záchranná služba očakáva na slnečných svahoch miestami malé spontánne lavíny mokrého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je zotrvalá.

Ráno bolo na horách prevažne hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -11°C do -2°C. Na hrebeňoch fúkal čerstvý vietor zo severozápadu vietor do 11 m/s, v nárazoch do 20 m/s. Počas predošlej periódy sneženia pripadlo na tvrdý podklad do 35 cm nového snehu. Sneženie bolo sprevádzané silným západným vetrom. Snehová pokrývka je rôznorodá a v teréne rozmiestnená veľmi nerovnomerne, hlavne na záveterne orientovaných svahoch. Horské hrebene a štítové oblasti sú vyfúkané do tvrdého podkladu. Na tienistých svahoch a na severných orientáciách si sneh stále zachováva prachový charakter. Na južných svahoch sa už môže nachádzať kôra, ktorá bude počas dňa mäknúť a v stredných polohách na slnečných svahoch sa sneh vplyvom slnka počas dňa premočí.

Vo Vysokých a Nizkych Tatrách sú viaceré turistické chodníky uzavreté pre popadané stromy

Vysoké Tatry

Tatranská magistrála je v úseku Hrebienok - Sliezsky dom pre popadané stromy nepriechodná. Úsek Popradské pleso - Sliezsky dom (magistrála) nemá zimné značenie a je tu veľká pravdepodobnosť zablúdenia. Platí sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá. Horská záchranná služba upozorňuje, že o 16:30 sa začína stmievať.

Nízke Tatry

Pre množstvo popadaných stromov sú ťažko priechodné viaceré značené turistické chodníky. Ide o žlté trasy Demänovská jaskyňa slobody - Siná, Demänová Autocamping ATC smerom do sedla Machnatô, modrá trasa cez Krakovu hoľu smerom do sedla Javorie a smerom do sedla Kúpeľ, zelená trasa zo Svidovského sedla smerom na Slemä a Ohnište, aj červený značený turistický chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku. Niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. Horskí záchranári upozorňujú lyžiarov, že pre polom je nepriechodná trasa z Lukového kotla (v pásme lesa) smerom na Vyhliadku.

Západné Tatry

Turistický chodník - zelená značka na Lomnô a Prosečné je zle značený.

Malá Fatra

Sneh je nerovnomerne rozložený, náveterné strany sú vyfúkané do podkladu. Podmienky na skialpinizmus sú obmedzené. Na túry HZS odporúča stúpacie železá (mačky) a paličky. Zelený značený turistický chodník Javorina - sedlo Brestov je ťažko prechodný z dôvodu popadaných stromov. Modrá trasa Starý dvor (Paseky) - Chata na Grúni je zatvorená pre ťažbu dreva. Z dôvodu bezpečnosti je uzatvorený žltý chodník z Medziholia na Chrbát Stohu - tzv. Stohová skratka.

Veľká Fatra

Snehová pokrývka v pohorí je rozmiestnená nerovnomerne, môže sa vyskytovať od 10 do 40 cm previateho snehu. Kritická situácia je hlavne na svahoch východnej a južnej orientácie, upozorňuje HZS. Turistické chodníky sú miestami zľadovatené, preto je potrebné zvýšiť opatrnosť. Horskí záchranári odporúčajú používať paličky a minimálne navliekacie gumené mačky s hrotmi. Na túru sa treba dobre obliecť a počítať s tým, že po 16:00 sa začína stmievať.

Lučanská Malá Fatra

Snehová pokrývka je rozmiestnená nerovnomerne, môže sa vyskytovať od 10 do 40 cm previateho snehu. Kritická situácia je hlavne na svahoch východnej a južnej orientácie. V pohorí je 30 - 50 cm snehu. Turistické chodníky sú miestami zľadovatené, preto horskí záchranári odporúčajú používať paličky a turistické mačky. Ferrata je namrznutá - stupy aj istiace lano.

Slovenský raj

Prechod roklinami aj prielomom Hornádu je technicky náročný, je potrebné rátať so šmykľavými úsekmi a ľadovou glazúrou na technických zariadeniach. HZS odporúča pohyb iba s použitím turistických mačiek. Dolina Bieleho potoka je uzavretá. Ferrata HZS v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá.

Stredné Beskydy

Vo výške nad 1500 m n.m. je sneh miestami tvrdý až zľadovatený. Vo vrcholných častiach Babej hory a Pilska odporúča HZS použiť paličky, mačky alebo protišmykové návleky.

Kysuce - Oščadnica

V pohorí je súvislá snehová pokrývka 10 - 50 cm, nový sneh je nerovnomerne previaty na záveterných stranách, môžu sa tvoriť záveje, HZS odporúča použiť turistické paličky/snežnice. Podmienky na lyžiarsku turistiku na Veľkej Rači sú dobré.

Kremnica - Skalka

V Kremnických vrchoch sa nachádza súvislá snehová pokrývka do 30 cm. Od 1. januára do 30. apríla sú všetky ferratové cesty, vrátane visutého mosta, uzavreté z dôvodu ochrany prírody a krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy