Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Dlhý deň na špecializovanom súde. Experti priblížili detaily o spôsobe získavania informácií z Threemy či z mobilov obžalovaných
Zdielať na

Dlhý deň na špecializovanom súde. Experti priblížili detaily o spôsobe získavania informácií z Threemy či z mobilov obžalovaných

PEZINOK / Na špecializovanom trestnom súde v Pezinku bol extrémne dlhý deň, ktorý sa skončil iba pred malou chvíľou. Novinári a televízne štáby na mieste čakali na akékoľvek informácie, pretože priamo do súdnej siene sa nedostali. Dnešné pojednávanie takmer celé prebiehalo s vylúčením verejnosti. Dôvodom mali byť okrem iného aj taktické detaily o tom, akým spôsobom vyšetrovatelia dokázali získať informácie z kočnerovej komunikácie Threema či z mobilov obžalovaných.

Pojednávanie špecializovaného súdu sa naťahovalo veľmi dlho práve preto, že to bolo nesmierne zložité. Rozprávali aj dvaja znalci zo zahraničia z Europolu, takže bolo všetko prekladané. 

​Verejnosť bola vylúčená, lebo sudkyňa uznala požiadavku prokuratúry, že takéto technológie používajú špecialisti z prezídia policajného zboru v odvetví počítačovej kriminality a rovnako špecialisti z Interpolu. Nie je teda pre uši verejnosti, aby sa o takýchto taktických technológiách dozvedelo napríklad slovenské podsvetie alebo iné zločinecké skupiny. 

Znalci získavali dáta zo zaistených mobilných telefónov, napríklad aj Tomáša Szabóa, ktorý mal byť priamo prítomný na vražde Jána Kuciaka a aj mobilné telefóny, ktoré zaistila polícia a odovzdal ich dôverník Mariana Kočnera Peter Tóth vyšetrovateľom. tie telefóny skončili v Interpole a v zahraničí ich špecialisti analyzovali a vyťahovali z nich dáta. 

Informácie sa prelínali aj do mediálne známej komunikácie z aplikácie Threema, ktorú mal Marian Kočner v telefóne. Z nej podľa obžaloby vyplývajú aj tie skutočnosti, pre ktoré je obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka. Mal sa dohovárať na tomto skutku napríklad s obžalovanou Zsuzsovou. 

Sudkyňa sa dnes vyjadrila, že legitímnosť tohto dôkazu nespochybňuje, otázka len je akým spôsobom sa to vykoná. "Kľúčové je, že súd potvrdil svoj predchádzajúci názor, že nijako nespochybňuje zákonnosť získania dôkazu a dnes už aj presne vieme, akým spôsobom dôkaz bude vykonávaný," informoval advokát Daniel Lipšic. 

Marian Kočner, obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka, odmietol v prípravnom konaní podrobiť sa vyšetreniu psychológa a psychiatra. Dnes sudkyňa povedala, že požiadavka zo strany poškodených je dôvodná a treba dôsledne skúmať jeho stav. V prípade, že by mu bol vynesený trest za tento skutok, za ktorý mu hrozí až doživotie, súd potrebuje vedieť, či vo väzení pri uloženom treste je v jeho prípade možná náprava. "Som ochotný sa podrobiť znaleckému skúmaniu z oblasti psychológie s výnimkou Dr. Heretika a spolupracovníkov jeho spoločnosti," vyjadril sa Marian Kočner. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy