Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Svetový deň bez mobilu: Takto veľmi ovplyvňujú telefóny naše životy
Zdielať na

Svetový deň bez mobilu: Takto veľmi ovplyvňujú telefóny naše životy

SLOVENSKO/SVET / Mobil sa stal pre väčšinu z nás neoddeliteľnou súčasťou života. Nahradil množstvo zariadení a vecí, ktoré sme kedysi úplne bežne používali. "Svetový deň bez mobilu" vznikol práve preto, aby sme sa zamysleli nad tým, ako veľmi mobilné telefóny ovplyvňujú naše životy.

​Podľa štatistík, strávia mnohí s mobilom v ruke viac času ako s priateľmi či rodinou. "U detí sú to 3 hodiny denne, mládež okolo 6 hodín a nájdu sa aj jednotlivci, ktorí trávia na internete aj viac ako 10 hodín," uviedol Miroslav Drobný, eSlovensko.

Mobil vytlačil z našich životov také vynálezy, ktoré sme ešte nedávno používali. Vytáčací telefón, bol napr. samozrejmosťou skoro v každej domácnosti ešte na konci 20. storočia, a dnes ho deti nevedia ani len používať.

Kedysi zaužívanú telefónnu búdku sa nám v hlavnom meste nájsť nepodarilo, jednu sme ale napokon predsa len našli, avšak je niekoľko km od slovenských hraníc v rakúskom Kittsee.

Ak by sme nemali mobily, nemali by sme k dispozícii ani telefónny zoznam v nich, takže buď by ste si číslo známeho pamätali, alebo by ste ho pracne našli v zlatých stránkach. Mobily nám život rozhodne zjednodušili, nakoľko nám ho zlepšili je otázne.

Pre milióny ľudí na celom svete sa začala éra bezkontaktných platieb. Banky v 14. krajinách spustili službu, v rámci ktorej budú môcť zaplatiť už aj majitelia iphonov. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy