Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ZOO Bratislava oslavuje 60 rokov. Toto sú najväčší zvierací pamätníci
Zdielať na

ZOO Bratislava oslavuje 60 rokov. Toto sú najväčší zvierací pamätníci

BRATISLAVA / Už šesťdesiat rokov sa teší obľube návštevníkov bratislavská zoologická záhrada. A hoci pri jej otvorení ešte nebol na svete žiadny zo súčasných zvieracích obyvateľov ZOO, jedno zo zvierat si toho pamätá naozaj veľa.

Máj 1960. Zoo, ktoré sa budovalo aj vďaka nadšeniu dobrovoľníkov z bratislavských škôl, víta prvých návštevníkov. Vystavuje vyše 200 zvierat. Len za prvých 5 rokov prechádza jej bránami 2 milióny ľudí. 21 rokov po otvorení sa tu narodí mláďa, ktoré sleduje prerod zoologickej záhrady zo svojho výbehu až do súčasnosti.

Najväčší pamätník bratislavskej ZOO je čoskoro 39-ročná Ushi. "Je to veľmi pokojný tip šimpanza. Taká mediátorka tohto pavilónu," povedala chovateľka Nikol Fajkoš. Práve Ushi zažila asi najväčší zásah do zoo, kvôli budovaniu diaľnice, či kanalizačného zberača. Mohla sledovať aj to ako na mieste, kde kedysi stálo riaditeľstvo, budujú pavilón pre primáty, kde aj ona potom našla svoj domov a kde sa tiež stala matkou.

Jednou z ľudských pamätníčok je aj dnešná riaditeľka ZOO, ktorá tu začínala pred 29. rokmi. Spomína, že bola riaditeľkou ešte len pár hodín a hneď riešila vážny problém. "Ja som sedela na zastupiteľstve a v ZOO utiekol zo starého chovného zariadenia tiger," prezradila riaditeľka bratislavskej ZOO Miloslava Šavelová.

Obyvateľ asi najstaršieho zachovaného pôvodného výbehu v ZOO je medveď. Medveď Félix len nedávno oslávil 25. narodeniny. "Nemá rad také slovenské tradičné jedlá, skôr je na tie tropické. On by mal hybernovať, ale náš Félix nehybernuje," povedala chovateľka Jana Škodová.

Pamätníkom je aj 35-ročná Ada. "Prišla k nám do ZOO v roku 1987 ako dvojročná. Bola odchytená v Namíbii," povedala marketingová manažérka Zuzana Chalupová.  "Veľmi rada sa sprchuje a najradšej má jablká," prezradil ošetrovateľ Viliam Kollár. Aj ona pocítila zmenu, keď jej výrazne rozšírili výbeh a dnes môže dovidieť až na výbeh s koňmi.

Riaditeľka tiež spomína na cirkusového medveďa, ktorý vedel otvárať pivové fľaše, či na krátky pobyt ľadového medveďa. Nezabudne tiež na dočasné ubytovanie údajne neplodného párika, ktorý tu ale absolútne nečakane splodil potomkov, ktorí tu už ostali. Otvorila dva pavilóny, ďalšie plány zrejme nateraz ostanú len na papieri.

V bojnickej ZOO sa objavila vtáčia chrípka. Najstaršiu ZOO na Slovensku neobišli prísne opatrenia. Viac sa dozviete vo VIDEU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy