Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Dediny v Žilinskom kraji sú pod vodou. Toto sú autentické zábery
Zdielať na

VIDEO: Dediny v Žilinskom kraji sú pod vodou. Toto sú autentické zábery

TURIEC / Počasie, ktoré v utorok vyčíňalo takmer na celom Slovensku, spôsobilo problémy aj v regióne Turiec. Menšie potoky a rieky sa stali problémom. V obci Dubové sa vyliala rieka Turiec, ktorá zaplavila okolie. Do redakcie TV JOJ nám zaslal divák Lukáš Kučera video z výšky, na ktorom vidieť ako sa vylial miestny potok, ktorý zalial cesty a polia. Podobná situácia bola aj v obciach Ivančiná, Socovce, Rakovo, Moškovec či Sklené. Pozrite si zábery, ako to momentálne v tomto kraji vyzerá.

V obci Dubové boli v pohotovosti už od rána, hladinu zdvihnutej rieky Turiec a miestneho potoka monitorovali. Turiec a miestny potok sa začali dvíhať po intenzívnych dažďoch už predpoludním. "V teréne sme boli od jedenástej až do večera a bolo nás desať," opísal zásah veliteľ dobrovoľných hasičov Luboš Kučera. 

Besná voda -tak sa volá potok, ktorý preteká dedinou a vlieva sa do Turca. Tentokrát sa po opatreniach, ktoré minulé leto urobili, nevybrežil a v dedine tak škody nenarobil, vylial sa ale Turiec, voda zaplavila záhrady aj pivnice. 

Kritická situácia bola v obci Ivančiná, vyliaty Turiec úplne zaplavil cestu, ktorú nakoniec museli z dôvodu bezpečnosti uzavrieť. Autobusu sa ešte podarilo s veľkými problémami a obrovským rizikom prejsť, krátko na to ale úsek úplne uzavreli. Voda valiaca sa z hor a polí zaplavila aj cestu pri obci Sklené. v Dubovom po minuloročnej povodni urobili opatrenia, trvali tri mesiace, no účel splnili. "Po minuloročnej povodni sme čistili koryto spevňovali sme breh," dodal Milan Letrich starosta obce Dubové. Hoci sa už situácia s vodou upokojila, Turčanov ešte potrápi silný vietor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy