Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O problém s PCB látkami, ktoré ohrozujú ľudí na Zemplíne, sa zaujímajú aj v zahraničí. Na miesta dorazili experti
Zdielať na

O problém s PCB látkami, ktoré ohrozujú ľudí na Zemplíne, sa zaujímajú aj v zahraničí. Na miesta dorazili experti

Vyhlásenie mimoriadnej situácie v bývalom areáli Chemka Strážske budí medzinárodnú pozornosť. O likvidáciu toxických a karcinogénnych PCB látok, sa totiž uchádzajú nielen slovenské aj zahraničné firmy. Ich experti si v utorok prišli osobne pozrieť všetky kontaminované miesta, aby mohli vypracovať ponuku na ich zneškodnenie.

Odpad po výrobe z PCB látok, ktorý je umiestnený v budovách, je možné začať likvidovať takmer okamžite. Do výberového konania sa prihlásilo až 8 uchádzačov, všetci musia presne špecifikovať svoju ponuku. "Či sú schopné to odviezť, koľko by im to trvalo, akou metódou by to riešili, aký by bol konečný výsledok ich likvidácie a samozrejme koľko by to stálo," vyjadril sa Marián Dritomský, generálny riaditeľ sekcie Krízového riadenia MV SR. 

Súčasťou komplexného riešenia, musí byť aj likvidácia sudov, ktoré sú zakopané v lese na tajnej skládke. Medzinárodný projekt na zbavenie sa celej záťaže tu bol už v roku 2005, no všetko zlyhalo. "Bol robený takýto prieskum, ktorý robila kanadská firma. Zisťovali, aké sú to látky a doporučoval aj firmy, aj možnosti likvidácie," informoval Jozef Adamík, majiteľ pozemku. 

Termín uzávierky súťaže zatiaľ nebol presne stanovený. Vzhľadom na mimoriadnu situáciu vraj ale firmy budú musieť splniť aj špeciálne bezpečnostné požiadavky. "Pripravujeme pre nich konkrétne otázky, taký dotazník. Na základe, ktorého sa potom budeme rozhodovať," poznamenal Dritomský, generálny riaditeľ sekcie Krízového riadenia MV SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy