Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štátna schizofrénia a neschopnosť v Poloninách. Odborník kritizuje ťažbu dreva v národnom parku
Zdielať na

Štátna schizofrénia a neschopnosť v Poloninách. Odborník kritizuje ťažbu dreva v národnom parku

POLONINY / Štátna schizofrénia. Aj takto jeden z odborníkov vyhodnotil situáciu v Národnom parku Poloniny. Na území hospodári štátny podnik, najväčší zamestnávateľ v regióne. Štát tak ťaží drevo a dáva ľuďom prácu, no na druhej strane by mal tiež chrániť jedny z najvzácnejších lesov nielen v Európe, ale aj na svete. Odborníci hovoria, že ak sa ťažba nespomalí, budúce generácie budú mať problém.

"Sú to najkrajšie a a najcennejšie lokality v strednej Európe a keď tu príde návštevník a vidí taký spôsob hospodárenia, tak nie je to preňho zlúčiteľné. To je tak isto ako keby pri drevenom kostolíku, ktorý je v UNESCO, bolo smetisko," uviedol riaditeľ Správy NP Poloniny, Mário Perinaj. 

Na základe podnetu Správy Národného parku Poloniny sa na lesohospodárske zásahy pozrela skupina odborníkov. Viacerí z nich označili stav za nevyhovujúci a extenzívny, zástupca výboru Pro Silva dokonca hovorí o štátnej schizofrénii a neschopnosti. Na jednej strane je štátny podnik LPM Ulič a na druhej strane Štátna ochrana prírody. "LPM Ulič, š.p. hospodári na lesných pozemkoch so starostlivosťou riadneho hospodára a platnú legislatívu neporušuje," uviedol v stanovisku Marek Vlasák, výrobný námestník LPM UIič. 

LPMka zároveň doplňa, že kontroly zo strany Slovenskej inšpekcie životného prostredia a tiež štátny dozor Okresného úradu Prešov dopadli tak, že k porušeniu zákona nedošlo. "Aj keď zákon porušený nebol, bola využitá tá najkrajnejšia práca, ktorú zákon povoľuje," dodal Perinaj. 

Skupina odborníkov v spoločnej správe odporúča prejsť na tzv. prírode blízke hospodárenie a ťažiť takpovediac jemnejšie. "Kôň nie je schopný potiahnuť rubný buk, ten váži niekedy aj štyri tony, na to treba ťažký mechanizmus, ale je otázka, kedy nasadím ten mechanizmus a za akých podmienok, či je mráz, či je sucho alebo prší," hovorí Mário Perinaj, riaditeľ Správy Národného parku Poloniny. 

Súčasťou lesa, ktorý je obhospodarovaný prírode blízkym spôsobom, by nemali byť súvislé odlesnené plochy. Mal by vytvárať akúsi mozaiku, zloženú zo starých veľmi hrubých, no tiež mladých a tenkých stromov a stromčekov. Les tak reguluje klimatické rozdiely a trvalo zachováva lesný ekosysém. Odborníci vidia problém aj v tom, že dreva sa vyťaží veľmi veľa za veľmi krátky čas, a to môže v budúcnosti ovplyvniť zamestnanosť. LPMka patrí k najväčším zamestnávateľom v regióne. "Rýchly odliv zásob, ktoré tam sú, dalo sa to roztiahnuť v čase. Oberáme budúce generácie lesníkov o možnosť ťažiť
tak, aby národné parky vyzerali ako národné parky a zároveň aby bola zabezpečená produkcia dreva a práca pre ľudí," dodal Mário Perinaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy