Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Topiaci sa sneh a dážď si vyberú svoju daň. V týchto regiónoch hrozia povodne
Zdielať na

Topiaci sa sneh a dážď si vyberú svoju daň. V týchto regiónoch hrozia povodne

BRATISLAVA / V oblasti tokov stredného a horného Považia a Liptova, Kysúc, Oravy a dolného a horného Hrona platí výstraha pred povodňou prvého stupňa. Ako ďalej informujú meteorológovia na stránke Slovenského meteorologického ústavu (SHMÚ), povodeň vzniká z topiaceho sa snehu. Počasie na území Slovenska bude oblačné až zamračené. Na mnohých miestach predpovedajú prehánky alebo dážď, v Žilinskom kraji aj výdatný.

Meteorológovia upozorňujú na dážď s úhrnom zrážok 60 až 70 mm v Žilinskom kraji a v okresoch Poprad, Brezno a Banská Bystrica. Výstraha platí do utorka do obeda. Na svojej stránke ďalej varujú pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 45 až 50 km/h a krátkodobo aj 65 až 70 km/h. Výstraha platí pre Bratislavský, Nitriansky kraj, Trenčiansky a Trnavský kraj do 17:00. V utorok platí výstraha pred vetrom pre Trnavský, Nitriansky a Bratislavský kraj od 12:00 do 18:00.

Na Slovensku bude dnes oblačno až zamračené. Najmä na východe prechodne aj zmenšená oblačnosť. Od 1 200 metrov meteorológovia hlásia sneženie. Najvyššia denná teplota 6 stupňov až 11 stupňov. V Žilinskom kraji, pod Tatrami a na Horehroní miestami okolo 4 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -2 stupňov. Západný vietor bude fúkať rýchlosťou 15 až 40 km/h v nárazoch miestami okolo 70 km/h. Na východe očakávajú miestami slabý vietor. Na hrebeňoch hôr prudký vietor až víchrica.

SHMÚ varuje aj pred vetom na horách nad pásmom lesa, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť 70 až 90 km/h a v nárazoch 110 až 135 km/h. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha do dnes do 18:00.

Predpokladané množstvo zrážok je do 6 mm. Na severozápade ojedinele do 15 mm a v polohách od 1 400 metrov do 15 cm snehu

Cesty sú zjazdné, miestami je z dôvodu dažďa znížená viditeľnosť

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Ako upozorňuje Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke, v okrese Trenčín v lokalitách Kostolná-Zárečie a Zelená Voda je pre silný dážď znížená dohľadnosť do 100 metrov.

V hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska sú cesty miestami pokryté vrstvou kašovitého až utlačeného snehu s hrúbkou 1-2 cm, na cestách III. triedy v okrese Tvrdošín v obvode Trstená je miestami utlačený sneh do 3 cm. Miestami zľadovatený sneh do centimetra sa nachádza na ceste v okrese Brezno na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá. Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený horský priechod Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1.novembra 2019 uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Pre oblasti Nízkych, Vysokých a Západných Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry je nadmorskej výšky 1 600 metrov vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, platí teda druhý stupeň z päťdielnej stupnice. Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) na svojej stránke, v ostatných pohoriach a polohách platí malé lavínové nebezpečenstvo.

HZS informuje, že za posledných 24 hodín napadlo od poprašku do 15 cm nového snehu. „Včerajšie zrážky postupne prechádzali z dažďa do sneženia, takže sneh padal na namoknutý povrch, čo spôsobilo čiastočnú stabilizáciu nových vrstiev snehovej pokrývky,“ približuje HZS. Dodáva, že mierny pokles teplôt pôsobil tiež na stabilizáciu premočených vrstiev snehovej pokrývky. V teréne sa v najvyšších polohách a predovšetkým na záveterných svahoch najvyšších polôh vplyvom nedeľného aj dnešného veľmi silného vetra nachádzajú snehové vankúše prípadne preveje z nového snehu.

Služba upozorňuje, že tieto útvary predstavujú hlavné nebezpečenstvo, ktoré je možné veľkým dodatočným zaťažením napríklad výstupom bez rozostupov, peším výstupom turistov či pádom pri lyžovaní uvoľniť. Vysvetľuje, že nebezpečné sú hlavne východné až juhovýchodné svahy, pretože fúkal západný až severozápadný vietor. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Tendencia lavínového nebezpečenstva je s predpokladaným snežením a silným vetrom stúpajúca.

Dnes ráno bolo na horách prevažne oblačné až zamračené počasie, s prehánkami, ktoré boli na podhorí dažďové. Od 1 300 metrov boli prehánky snehové. Teploty vzduchu sa pohybovali v rozsahu od -7°C na vrcholoch hôr po 1°C v nižších polohách. Vo všetkých pohoriach fúka silný vietor severozápadných smerov, na hrebeňoch ojedinele v nárazoch dosahuje 126 km/h. Nový sneh, ktorý napadol počas posledných dní je nerovnomerne rozmiestnený. Väčšina snehu je uložená na východných, juhovýchodných a južných orientáciách, alebo v žľaboch a muldách. Naopak, vetrom exponované miesta ako sú horské hrebene a rebrá sú často vyfúkané do skál, trávy alebo ľadového podkladu. Na podhorí je sneh vlhký až mokrý vplyvom dažďa. Starý sneh je tvrdý až ľadový, miestami sa vyskytuje kôra.

HZS upozorňuje pred nebezpečenstvom pošmyknutia sa. Podľa služby je celková výška snehu na toto ročné obdobie podpriemerná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy