Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci z Číny strávia najbližšie dva týždne v karanténe. Personál s nimi bude komunikovať cez telefón
Zdielať na

Slováci z Číny strávia najbližšie dva týždne v karanténe. Personál s nimi bude komunikovať cez telefón

Archívna reportáž

RUŽOMBEROK / Slováci, ktorí boli na palube lietadla z čínského Wuchanu, sú už na Slovensku. Po dvoch prestupoch na juhu Francúzska a v Bruseli ich priviezol vojenský špeciál na letisko Václava Havla v Prahe. Po dlhom nočnom presune z Prahy na nich čakali na oddelení infektológie Roosveltovej nemocnice. Všetci v sanitkách boli v bielych špeciálnych oblekoch a s ochranou tváre. Na všetko dohliadal aj hlavný regionálny hygienik.

Na príchod dvoch Slovákov do banskobystrickej nemocnici sa čakalo celú noc. Sanitky nakoniec prišli o šiestej ráno. Na infekčné oddelenie Roosveltovej nemocnice prišli dve sanitky v sprievode polície. Z Prahy, kam prileteli Slováci českým vládnym špeciálom vyrazili po jednej ráno. 

​Celá posádka bola oblečená v špeciálnych bielych oblekoch a nechýbala ani ochrana tváre. Všetko koordinoval hlavný banskobystrický hygienik. "Našou úlohou je dohliadať a organizovať situáciu pri prípadnom výskyte koronavírusu na Slovensku a sledovať epidemiologickú situáciu. Rúško je prevencia pred ochorením," povedal Cyril Klement, regionálny hygienik RÚVZ, Banská Bystrica. Obe sanitky, ktoré ich priviezli dôkladne vydezinfikovali. 

Momentálne sú už obaja prevezení Slováci na infekčnom oddelení, kde pobudnú najbližšie dva týždne v karanténe. Zatiaľ je stav oboch dobrý a žiadne príznaky vírusu sa u nich neprejavili. "Spolu pracovali aj cestovali, sú na jednej izbe a sú izolovaní," vymenovala opatrenia Diana Vološinová, primárka oddelenia infektológie Banská Bystrica. "Dvaja Slováci, ktorí v noci z nedele na pondelok pricestovali z Číny do Prahy a následne boli transportovaní do Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, nemajú nový koronavírus. Výsledky laboratórnych testov ukázali, že ich vzorky sú negatívne," povedal Peter Pellegrini.  

Oddelenie vyčlenilo personál, ktorý sa bude o mužov starať a s inými pacientmi nepríde do kontaktu. "Personál bude chodiť v špeciálnych oblekoch, keď bude treba komunikovať, tak cez telefón," informovala Diana Vološinová. 

Lekári hneď ráno urobili obom pacientom testy, ktoré budú vyhodnocovať v Nemecku. A výsledky by mali byť známe v priebehu 48 hodín. Zavretí na izbe však zostanú najbližšie dva týždne aj v prípade keby prvé testovanie dopadlo negatívne. "Boli v epicentre vírusu, takže u nás zostanú 14 dní aj keby príznaky nemali," dodala primárka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy