Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Má dvoch rodičov, no nebýva ani u jedného z nich. Pre spor rodičov musí dievčatko žiť polroka v krízovom centre
Zdielať na

Má dvoch rodičov, no nebýva ani u jedného z nich. Pre spor rodičov musí dievčatko žiť polroka v krízovom centre

SLOVENSKO/ČESKO / Rozvod alebo rozchod je zaťažkavajúcou skúškou nielen pre dospelých, ale aj ich deti. Sú rodičia, ktorí sa na starostlivosti o dieťa dohodnú, no sú prípady, keď do svojich sporov zaťahujú aj svojich potomkov. Nevedia nájsť kompromis, kto sa bude starať o dieťa. A tak či už rodičia, alebo úrady ani nevedia, že porušujú základné práva dieťaťa. Urovnať spor by mohla mimosúdna dohoda. Jeden takýto prípad rieši aj mediátorka Renáta Názlerová.

Má dvoch rodičov, no nebýva ani u jedného z nich, aj keď o to obaja majú záujem. Spor rodičov došiel až do takého štádia, že slovenské dievčatko musí podľa rozhodnutia súdu polroka žiť v krízovom centre. Podľa rozhodnutia súdu sa v ňom má stretávať s oboma rodičmi v rôzne dni a po pol roku má ísť bývať k otcovi.


Otec Alexie, ktorý žije na východe Slovenska, kde bude zrejme žiť Alexia potom, ako ju pustia z ústavu, komunikáciu s médiami odmieta. Po telefóne nám povedal jednu vetu a potom položil. Napokon nám poslal písomné vyjadrenie. "Je mi veľmi ľúto, že moja dcérka dočasne skončila v Krízovom centre, kde toto som si ja naozaj neprial," povedal otec dievčatka.

Matka pristúpila na mediáciu, no k prípadu sa nateraz nechce viac vyjadrovať. "Ja som ponúkla svoje služby ako mediátor, lebo by som chcela posadiť rodičov k jednému stolu a pomôcť im dospieť k takej dohode, aby sa Alexia dostala čo najskôr do normálnych životných podmienok. Aby bol na ňu prestaný byť vyvíjaný ten tlak, že niečo musí," vyjadrila sa mediátorka Renáta Názlerová.

Mediátorka Renáta Názlerová si myslí, že práve mediačná dohoda je momentálne najrýchlejším spôsobom, aby celá rodina a najmä dieťa netrpelo odlúčením od blízkych. "Pokiaľ bude rodičovská dohoda, tá sa predloží súdu, tak zvyčajne ju súd akceptuje. K tomu sa samozrejme vyjadria ešte ďalší odborníci," povedala Názlerová.


Podľa Názlerovej bolo na základe medzinárodného dohovoru porušených hneď niekoľko práv dieťaťa. "Súd ju nevypočul, čo je veľmi nezvyčajné, pretože deti v tomto veku sa vedia k skutočnostiam, ktoré sa ich týkajú vyjadriť a aj by sa mali vyjadriť. Nie je predsa možné, aby jedno dieťa 6 a viac mesiacov bolo odtrhnuté od svojho prostredia, aby bolo prinútené odísť zo školy," skonštatovala Názlerová. 

Slovenská detská ombudsmanka sa ku konkrétnemu prípadu z Česka nechce vyjadrovať. Aj preto, že nemá priamy dosah na dianie u našich susedov. "Dieťa má právo byť vypočuté, je potrebné prihliadať na jeho názor, netreba dieťa traumatizovať, má právo na svoju rodinu, na svoje súkromie, na svoju súkromnú korešpondenciu," vyjadrila sa detská ombudsmanka Viera Tomanová. Na Slovensku je to ročne 20 podobných a v Česku približne 350 prípadov sťažností na činnosť orgánov socialno - právnej ochrany detí.

Kto obhajuje práva dieťaťa? Podobnú archívnu reportáž si môžete pozrieť TU:





Súvisiace články

Najčítanejšie správy