Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Výbuch plynu pripravil 47 rodín bývanie. Už čoskoro si rozdelia takmer 5 miliónov eur
Zdielať na

Výbuch plynu pripravil 47 rodín bývanie. Už čoskoro si rozdelia takmer 5 miliónov eur

PREŠOV / Desaťtisíce darcov poslali finančnú pomoc na transparentný účet mesta Prešov. Ten bol vytvorený na pomoc ľuďom zasiahnutých tragédiou na Mukačevskej ulici. Výbuch plynu pripravil 47 rodín o ich bývanie. Už čoskoro sa peniaze z verejnej zbierky dostanú na účty poškodených majiteľov bytov.

Tragédia, ktorá dojala ľudí nielen v Prešove či na Slovensku, ale aj na celom svete. Po desivom výbuch plynu mesto okamžite vyhlásilo mimoriadnu situáciu a na finančnú pomoc ľudom zriadilo transparentný účet. Pár minút na to pribúdajú prvé tisíce eur. Po 57 dňoch zbierky ide o neuveriteľnú sumu. "Ak si to všetko spolu zrátame tak zatiaľ je to štyri milióny 900-tisíc eur, čo je naozaj obrovská suma," uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. 

Viac ako pol milióna už prerozdelili ľudom ako jednorázovú pomoc, na účet ešte pribudne viac ako 800-tisíc eur, ktoré sa podarilo vyzbierať vďaka nadácii TV JOJ. Do zbierky sa zapojili ľudia, firmy, farnosti, poľovnícke združenia i školy. A v priebehu mesiaca február by sa mali rodinám vyplatiť. "Najneskôr 29. februára chceme, aby tieto peniaze boli v rodinách," potvrdil Vladimír Tomek. Zásady prerozdeľovania týchto peňazí schválili prešovskí mestskí poslanci ešte v decembri. 

Mojmír Květoň býva tak ako takmer všetci v podnájme. Byt im prenajala manželkina kolegyňa. Zatiaľ vôbec nevie, koľko peňazí dostane a ani to, do akej nehnuteľnosti ich investuje. "My sme sa s manželkou ešte nedohodli, tak to nebudem teraz rozprávať," povedal obyvateľ paneláku na Mukačevskej ulici č. 7. 

Bývalý správca paneláku nevylučuje, že pár ľudí sa spojí a postavia si novú bytovku. Či by stála na pôvodnom pozemku alebo niekde inde a koľko obyvateľov by bolo ochotných sa do toho zapojiť je podľa neho ešte stále predčasne hovoriť. "Lebo my vôbec netušíme, čo to obnáša, či by nám to dovolili, koľko nás minimálne musí byť," dodal Mojmír Květoň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy