Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Víkendové počasie: Slovensko zasiahol teplý morský vzduch
Zdielať na

Víkendové počasie: Slovensko zasiahol teplý morský vzduch

BRATISLAVA / Ak ste dnes odchádzali z domu klasicky zimno zababušení do kabátov, šálov a v zimných topánkach, tak v popoludňajších hodinách na západe krajiny asi nebudete veriť, že je koniec januára.

Od západu k nám v piatok začal prílev teplého morského vzduchu. Ten sa prejavoval veľkou oblačnosťou až zamračenou oblohou, na mnohých miestach so zrážkami, vo východnej polovici krajiny so snehovými, ale popoludní už začali zrážky ustávať, sem-tam ubudlo aj oblakov, ale najmä sa začalo otepľovať. Zatiaľ výraznejšie na západe a pod Tatrami, ale teplý vzduchu si nájde cestu postupne aj na stred a východ krajiny.
Podobná situácia bola na našom území v roku 2002, keď tiež v prúdení veľmi teplého vzduchu sa teploty dvíhali vysoko. "Už 29. januára 2002 na stanici Ba-Mlynská dolina bolo viac ako 20°C , čo bolo na našom území prvý raz ( aspoň od roku 1951)  v zimnom období. Dnes bolo v Bratislave nad 15°C, čo je tiež vysoká denná teplota," vraví meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Sobota bude cez deň polooblačná až oblačná, na východe miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Ojedinele slabý občasný dážď, prípadne mrholenie. Denná teplota 4 až 9°C, na juhu západného a stredného slovenska bude teplo, od 9 do 15°C.
Nedeľa prinesie opäť dážď, prevládať bude oblačná až zamračená obloha. Bude teplo a veterno. Denná maximálna teplota od 5 do 10°C, na juhozápade a miestami aj na juhu stredného či východného Slovenska bude od 10 do 15°C. Vietor od západu zafúka rýchlosťou do 35-40 km/h, v nárazoch miestami okolo 60 km/h. Teploty sa začnú viac podobať na zimu od februára, keď nás má začať ovplyvňovať frontálny systém a sneženie sa vráti do polôh 700-800 metrov.
Hory budú oblačné, veterné a teplé.
Víkend prinesie na naše hory sneženie až od asi 1700 m. Vo výške 1600 m totiž očakávame teplotu od +3 do +8°C. Pozor na silný vietor! V tejto nadmorskej výške už bude fúkať búrlivý vietor až víchrica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy