Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Jedna nabíjačka pre mobil či tablet? Európsky parlament oprášil 10 rokov staré memorandum
Zdielať na

Jedna nabíjačka pre mobil či tablet? Európsky parlament oprášil 10 rokov staré memorandum

BRATISLAVA / Všetky mobily a tablety budeme už onedlho nabíjať rovnakou nabíjačkou. Európsky parlament oprášil 10 rokov staré memorandum s výrobcami elektroniky a odobril legislatívu, podľa ktorej musia vyrábať jednotnú univerzálnu nabíjačku pre svoje prístroje. V praxi to bude znamenať, že keď si zabudnete doma nabíjačku, váš kolega vám môže požičať tú svoju, aj keď má inú značku telefónu

Kúpite si nový mobil, ale nabíjačka vám zostane z toho starého. Európsky parlament požaduje jednu univerzálnu nabíjačku. "Kým sme mali pred 10 rokmi 30 rôznych káblov a 30 rôznych konektorov, teraz sú v podstate tri základné, ale som presvedčený, že ich dokážeme štandardizovať len na jeden," uviedol Ivan Štefanec, Európska ľudová strana.

Bol to práve slovenský europoslanec Ivan Štefanec, ktorý spolu s ďalšími dvomi kolegami z Belgicka a Poľska opäť túto tému otvorili. Podpora sa našla naprieč všetkými frakciami. "Európsky parlament vyzýva producentov, aby sa ujednotili na jednom type nabíjacích zariadení," povedal Robert Hajšel, Socialisti a demokrati v EP. "V konečnom dôsledku by to pomohlo nám všetkým, keď sa nám vybije telefón a zháňame dobíjačku," doplnil Martin Hojsík, Renew Europe. 

Podľa europoslancov to bude aj dobrým základom pre budúcnosť, keďže vývojom trhu sa postupne prejde na bezdrôtové nabíjanie. "Aj tých nabíjačiek treba menej kúpiť, tým pádom bude aj menej odpadu," poznamenal Eugen Jurzyca, Konzervatívci a reformisti. "Ktorý vzniká tým, že každý musíme mať niekoľko nabíjačiek, veľmi veľa káblov. Verím, že týmto sa to zjednoduší," dodal Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie. 

Podľa Európskeho parlamentu staré nabíjačky vytvoria ročne až 50-tisíc ton elektronického odpadu. Univerzálna nabíjačka by mala toto číslo rapídne znížiť. Europoslanci by chceli, aby nová legislatíva vstúpila do platnosti do dvoch rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy