Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neexistuje žiadny právny základ, aby autobusy nejazdili, tvrdí vedenie BBSK. S dopravcom sa chce dohodnúť
Zdielať na

Neexistuje žiadny právny základ, aby autobusy nejazdili, tvrdí vedenie BBSK. S dopravcom sa chce dohodnúť

BANSKÁ BYSTRICA / Neexistuje žiadny právny základ, prečo by autobusy SAD Zvolen nemali jazdiť. Dopravca koná protiprávne. Uviedol to na brífingu k aktuálnej situácii predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter s tým, že SAD Zvolen si neplní záväzky.

Vedenie kraja zároveň prezentovalo dohodu, ktorú ponúka dopravcovi. Súčasťou dohody je aj uznanie nedoriešených záväzkov voči SAD Zvolen, deklarácia o príprave novej zmluvy a záväzok dopravcu obnoviť autobusovú dopravu. Kraj zároveň rokuje so starostami a s regionálnymi združeniami miest a obcí, ktoré si s dopravcom dojednávajú krátkodobé zmluvy. Vedenie BBSK garantuje úhradu všetkých nákladov, ktoré im vzniknú v režime alternatívnej náhrady dopravy.

Individuálne sa kraj na úhrade nákladov dohodol podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera zatiaľ s regionálnym združením v Banskej Štiavnici. Ide podľa neho iba o dočasnú dohodu, aby bola doprava od pondelka obnovená. Zo zákona je to možné iba na pár dní. "Regionálne združenie sa zároveň dohodlo so SAD Zvolen, že obnovia autobusové linky v plnom rozsahu tak, ako jazdili do piatka," uviedol vicežupan s tým, že je to to najdôležitejšie pre obnovenie dopravy.



"Je to riešenie len na pár dní. Preto očakávame, že v pondelok súd rozhodne o neodkladnom opatrení, kedy prikáže dopravcovi, aby do momentu dohody na novej zmluve, pokračoval v poskytovaní dopravy. Očakávame, že dopravca si prevezme nariadenie kraja, aby poskytoval túto dopravu. Očakávame, že začne fungovať zákon a inštitúcie a to, aby prestal dopravca jednať svojvoľne," dodal vicežupan s tým, že si sadnú následne za rokovací stôl a budú rokovať o novej zmluve.

Ako pre agentúru SITA uviedol predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny, už takmer všetky regionálne združenia zmluvy so SAD Zvolen uzavreli a dokázali to, čo predseda župy nedokázal za rok. Podľa neho nie je pravda, že sa s ním snaží župan spojiť. Naopak, SAD Zvolen chcelo s BBSK rokovať už dávno. Takisto odmietol, že im boli vyplatené dlžné financie.

Konštruktívny prístup primátorov a starostov z Banskobystrického kraja ako aj zástupcov dopravnej spoločnosti ocenil predseda vlády SR Peter Pellegrini. Títo podľa neho celý víkend pracujú na tom, aby v pondelok autobusy premávali pre občanov. "Uprednostnili praktické riešenia pred politikárčením," uviedol pre agentúru SITA premiér a dodal, že verí, že konečne takto začnú k riešeniu situácie pristupovať aj predstavitelia BBSK.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, ktoré vlastní minoritný podiel v SAD Zvolen upozornilo, že nemá absolútne žiadnu možnosť zasiahnuť. Z nezodpovednosti obvinilo vedenie BBSK . "Aktuálny stav je priamym dôsledkom toho, že župa vyhrala súdny spor o neplatnosť zmluvy, ktorý sama vyvolala. Za to, že nejazdia autobusy, tak rozhodne nemôže ani vláda, ani štát, ale výlučne vedenie samosprávneho kraja, ktorý ho riadi," uviedlo v stanovisku zaslanom agentúre SITA MH SR s tým, že vedenie samosprávneho kraja muselo presne vedieť kam situácia smeruje a absolútne nezodpovedne sa na to vôbec nepripravilo.

​Prímestská autobusová doprava, ktorú zabezpečoval SAD Zvolen, prestala premávať v sobotu 25. januára. V piatok večer sa na podnet vedenia BBSK uskutočnilo aj mimoriadne rokovanie bezpečnostnej rady kraja, ktorá však nerozhodla o vyhlásení mimoriadnej situácie. Podľa predsedu BBSK Luntera kraj očakáva rozhodnutie súdu o neodkladnom opatrení, ktorým by dopravcovi nariadil vykonávať dopravu vo verejnom záujme podľa platných licencií a cestovných poriadkov. Kraj k situácii a otázkam ohľadom verejnej dopravy zriadil telefonické linky a stránku na sociálnej sieti "Odvez svojho suseda". Jednotlivé mestá a obce v kraji individuálne rokujú so SAD Zvolen a uzatvárajú zmluvy, aby sa ich obyvatelia dostali do práce, do škôl a zdravotníckych zariadení. Dopravu takto zabezpečilo napríklad Brezno a prebiehajú rokovania dopravcu aj s krajským mestom. Zvolenský dopravca má osobitné zmluvy okrem samospráv uzatvorené aj s veľkými zamestnávateľmi a pre nich dopravu do zamestnania garantuje. Na pondelok 27. januára je zvolané aj mimoriadne zasadnutie Zastupiteľstva BBSK, ktoré sa má zaoberať riešením aktuálnej situácie v prímestskej doprave v Banskobystrickom kraji.

Spor medzi BBSK a SAD Zvolen, ktorý vyústil do pozastavenia prímestskej autobusovej dopravy, sa vlečie od septembra 2018, kedy BBSK informovalo, že odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Vzhľadom k tomu, že nedošlo k dohode a uzavretiu dočasných krátkodobých zmlúv s dopravcami, vedenie BBSK sa rozhodlo spor o platnosť predĺženia zmlúv dodatkami s autobusovými dopravcami SAD Zvolen a SAD Lučenec riešiť súdnou cestou. V decembri minulého roka Okresný súd vo Zvolene rozhodol, že dodatok, ktorý podpísala SAD Zvolen s bývalým vedením kraja za pôsobenia Mariana Kotlebu, je minimálne v časti predĺženia pôvodnej zmluvy o päť rokov uzatvorený v rozpore so zákonom. Rozsudok do dnešného dňa nebol doručený BBSK a stále nenadobudol právoplatnosť.

Spoločnosť SAD Zvolen dlhodobo zabezpečuje pravidelnú prímestskú dopravu na takmer 70 % územia Banskobystrického samosprávneho kraja v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy