Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dlho spomínané hrozby sa naplnili. Banskobystrický kraj ostal bez prímestských spojov
Zdielať na

Dlho spomínané hrozby sa naplnili. Banskobystrický kraj ostal bez prímestských spojov

BANSKÁ BYSTRICA / Predpovede, o ktorých v banskobystrickom kraji hovorili v posledných dňoch, sa v sobotu naplnili. Ráno prestali v kraji premávať prímestské linky. Na autobusovej stanici postávali ľudia, ktorí nevedeli, čo robiť a ako sa dostať domov. Chýbali aj informácie na tabuliach.

Cestujúci márne čakali na spoje, nikde nenašli žiadny oznam. Poniektorí volali príbuzným aby pre nich prišli autami a bolo tam vidieť viac taxíkov ako po bežné dni. Zastávky boli prázdne aj v obciach v okolí. Región severného Podpoľania spája zhruba 10 obcí, do ktorých ráno neprišiel ani jeden spoj. "Obávame sa, že to bude kritické, čo sa týka koncových dedín," poznamenal Oto Hudec, starosta Dolná Mičiná.

Nemajú pripravený žiadny plán B, rozpočty obcí s týmto nepočítali. Starostovia na pondelok zvolali stretnutie kde sa dohodnú na ďalšom postupe. Vedenie župy chce situáciu zvrátiť súdnou cestou, podaním neodkladného opatrenia. "Aby im súd prikázal, aby pokračovali v jazdení," vysvetlil Ondrej Lunter, podpredseda BBSK.  "Niekto založí požiar a potom sa dáva do pozície hasiča, oni to napadli na súde, my chceme jazdiť na základe platných zmlúv," oponuje Adrián Polóny, predseda predstavenstva SAD Zvolen. 

Doterajšie rokovania uviazli na bode mrazu, župa sa stále snaží o uzatvorenie novej dvojročnej zmluvy so SAD Zvolen.Predseda BB SK opakovanie žiada o pomoc aj premiéra. "Cítil som sa akoby mi niekto mieril na hlavu, nedohodli sme sa, mrzí ma, že som ľuďom spôsobil problémy," povedal na margo jednaní Ján Lunter.

Župa už zriadila infolinku kde nájdu cestujúci aktuálne informácie, ľudia sa spájajú aj na sociálnych sieťach a dohadujú si spoločný odvoz. Reagujú aj železnice a posilnia spoje medzi okresnými mestami.

Štrajk nerieši len miestna autobusová doprava ale aj Slovenská únia autodopravcov. Blokády sú stále realitou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy