Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovákov potrápil atmosferický tlak. Za posledných 10 rokov je jeden z najvyšších
Zdielať na

Slovákov potrápil atmosferický tlak. Za posledných 10 rokov je jeden z najvyšších

BRATISLAVA / Európu trápi nezvyčajne vysoký atmosferický tlak. A dokonca ten, ktorý na Slovensku namerali počas posledných dní je jeden z najvyšších za viac ako 10 rokov. Túto výraznú zmenu tlaku nemusia cítiť všetci, ale niekomu môže priniesť hotové utrpenie. Aj preto lekári varujú Slovákov - nepite v týchto dňoch alkohol.

Ak sa vám v posledné dni točí napríklad hlava alebo fyzickú aktivitu zvládate oveľa horšie ako inokedy, tak za to môže pravdepodobne počasie. "Naozaj, začiatkom tohto týždňa bola tlaková výš nad našim územím veľmi mohutná, čo znamená, že tlak v jej strede dosahoval nad 1045/hPa a na Záhorí, konkrétne v Malackách bol dosiahnutý až 1049,6/hPa čo je najvyšší tlak minimálne od roku 2008," potvrdil meteorológ Daniel Cibula.

Pre lepšiu predstavu taký ideálny tlak by mal by 1013hPa. Asi najviac ovplyvňuje takáto zmena tlaku ľudí, ktorí sa na vysoký krvný tlak liečia, alebo majú problémy so srdcom. "Tlak je vyšší ako býva bežne, takže je dobré aby si títo ľudia premerali tlak, či naozaj nestúpol, či netreba niečo riešiť," informovala lekárka Jana Bendová. A netreba sa ani čudovať ak vládzete tieto dni menej ako inokedy.

Najbližšie dni by mal tlak klesať, no situácia sa môže zopakovať aj v priebehu budúceho týždňa. "Nad naše územie zatečie chladný vzduch. A opäť sa tlak vzduchu zvýši. Ale dosiahne približne 1035 hPa takže už by to nemal byť taký problém pre meteosenzitívnych ľudí, ale tá bolesť hlavy tu ešte stále môže byť," objasnil Daniel Cibula.

Pomôcť si viete aspoň tak, že sa budete vyhýbať veciam, ktoré tlak sami o sebe zvyšujú. "Hlavne alkohol si myslím, že nie je dobré kombinovať, pri takomto vysokom atmosferickom tlaku," dodala lekárka. Alebo sa obklopovať tak príjemnými vecami, pri ktorých na tlak ani nepomyslíte.

Pozrite si aj aké bude počasie v najbližších dňoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy