Skoro jasno
15°
Bratislava
Horskí záchranári varujú turistov. Takýto terén očakávajte na horách
Zdielať na

Horskí záchranári varujú turistov. Takýto terén očakávajte na horách

BRATISLAVA / Už aj počas zimy čoraz viac ľudí vyráža na zimnú turistiku. Na skialpinizmus musí byť človek dobre vybavený a pozrieť si musí aj podmienky, do akých sa chce vybrať. Niekedy je lepšie totiž neriskovať a turistiku odložiť. Horskí záchranári vydali prehľad jednotlivých horských destinácii na Slovenku s popisom terénu.

Horskí záchranári na svojej stránke vydali zoznam horských turistických destinácii s popisom terénu. Zároveň turistov vyzývajú, aby neprecenili svoje sily. Hroziť môže pošmyknutie a následné zranenie. 

Vysoké Tatry

Snehová pokrývka je tvrdá a zľadovatená, hrozí veľké riziko pošmyknutia sa. Vo vyšších polohách je od 30 do 120 cm snehu. Turistický chodník z Hrebienka smerom na Sliezsky dom je po víchrici ťažko priechodnýpre popadané stromy. Platí sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá. O 16:00 sa začína stmievať.

Nízke Tatry

Snehová pokrývka je tvrdá a zľadovatená, hrozí veľké riziko pošmyknutia sa. Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné: Žltý turistický značený chodník Demänovská jaskyňa slobody - Siná, žltá trasa Demänová Autocamping ATC smerom do sedla Machnatô, modrý značený chodník cez Krakovu hoľu smerom do sedla Javorie a smerom do sedla Kúpeľ, zelený značený chodník zo Svidovského sedla smerom na Slemä a Ohnište, aj červený značený chodník od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku. Ďalej upozorňujeme turistov, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi. HZS upozorňuje lyžiarov, že pre polom je nepriechodná trasa z Lukového kotla (v pásme lesa) smerom na Vyhliadku.

Západné Tatry

Snehová pokrývka je tvrdá a zľadovatená, hrozí veľké riziko pošmyknutia sa. V najvyšších polohách je 30 - 120 cm snehu. Turistický chodník - zelená značka na Lomnô a Prosečné je zle značený

Malá Fatra

Snehová pokrývka je tvrdá a zľadovatená, hrozí veľké riziko pošmyknutia sa. Vo vyšších polohách je od 20 do 60 cm snehu. Sneh je nerovnomerne rozložený, náveterné strany sú vyfúkané do podkladu. Podmienky na skialpinizmus sú obmedzené. Pri pohybe po hrebeni odporúčame stúpacie železá (mačky) a paličky. Zelený značený turistický chodník Javorina - sedlo Brestov je ťažko priechodný pre popadané stromy. Modrý značený turistický chodník Starý dvor (Paseky) - Chata na Grúni je zatvorený pre ťažbu dreva. Z dôvodu bezpečnosti je uzatvorený žltý chodník z Medziholia na Chrbát Stohu - tzv. Stohová skratka.

Veľká Fatra

Snehová pokrývka je tvrdá a zľadovatená, hrozí veľké riziko pošmyknutia sa. V pohorí je do 30 cm snehu, predovšetkým na severných, severovýchodných a východných svahoch. Turistické chodníky sú miestami zľadovatené. HZS vyzýva k zvýšenej opatrnosti a odporúča používať turistické paličky. Na túru sa treba dobre obliecť a počítať s tým, že po 16:00 sa začína stmievať.

Lučanská Malá Fatra

Snehová pokrývka je tvrdá a zľadovatená, hrozí veľké riziko pošmyknutia sa. V pohorí je do 30 cm snehu, turistické chodníky sú miestami zľadovatené. Ferrata je namrznutá - stupy aj istiace lano. HZS vyzýva k zvýšenej opatrnosti.

Slovenský raj

Prechod roklinami je technicky náročný a nebezpečný, je potrebné rátať so súvislými šmykľavými úsekmi a ľadovou glazúrou na technických zariadeniach. HZS odporúča pohyb s použitím turistických mačiek. Prielom Hornádu je schodný iba po turistickom chodníku. Dolina Bieleho potoka je uzavretá. Ferrata v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá.

Stredné Beskydy

Podvečer vplyvom očakávaného ochladenia snehová pokrývka stvrdne a zľadovatie. Bude hroziť riziko pošmyknutia sa. V pohorí sa nachádza od 30 do 130 cm snehu. Pohyb v hlbokom snehu je náročný. HZS odporúča použiť paličky a snežnice.

Kysuce - Oščadnica

V pohoriach je súvislá snehová pokrývka 20 - 80 cm, nový sneh je nerovnomerne previaty na záveterných stranách, môžu sa tvoriť záveje. HZS odporúča použiť turistické paličky / snežnice. Podmienky na lyžiarsku turistiku na Veľkej Rači sú dobré.

Kremnica - Skalka

Podvečer vplyvom očakávaného ochladenia snehová pokrývka stvrdne a zľadovatie. Bude hroziť riziko pošmyknutia sa. V Kremnických vrchoch sa nachádza súvislá snehová pokrývka do 20 cm. Od 1. januára do 30. apríla sú všetky ferratové cesty vrátane visutého mosta uzavreté z dôvodu ochrany prírody a krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy