Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Streda bude zamračená a hmlistá, na cestách varujú pred poľadovicou
Zdielať na

Streda bude zamračená a hmlistá, na cestách varujú pred poľadovicou

BRATISLAVA / Na Slovensku bude v stredu zamračené počasie a hmlisto. Na horách a postupne miestami aj v nižších polohách bude slnečno, spočiatku však ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie s tvorbou poľadovice. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke. 

„Najvyššia denná teplota bude -2 až 3°C, pri slnečnom počasí okolo 5 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo 4°C, v Tatrách okolo 6 stupňov,“ uvádzajú meteorológovia. Ako dodávajú, fúkať bude prevažne južný vietor s rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 45 km/h. Na strednom Slovensku bude miestami len slabý vietor. Predpokladané množstvo zrážok je do 0,5 mm / poprašok snehu.

Výstrahy 1. stupňa pred poľadovicou a hmlou na celom Slovensku platia do 10:00.

Cesty a horské priechody sú zjazdné, miestami sa vyskytuje poľadovica a znížená dohľadnosť 

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Vodičov však upozorňuje, že na horskom priechode (HP) Zbojská (cesta I/72 Tisovec - sedlo Zbojská) je poľadovica a v obvode Pezinok sa vyskytuje mrznúce mrholenie. Správa ciest takisto uvádza, že dohľadnosť z dôvodu hmly je znížená do 50 metrov a vyskytuje sa v oblastiach Iliašovce, Považská Teplá, Sverepec, Švábovská stráň a Kremnica, do 100 metrov v lokalitách Banská Štiavnica, Myjava, Poprad-Letisko, Kráľovský Chlmec, Sedlo Besník, Batizovce a Ružomberok.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami suchý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska miestami pokrytý vrstvou utlačeného snehu do 1-2 cm. Miestami zľadovatený sneh do 1-2 sa nachádza na cestách I/67 Dedinky - Ostrá Skala, II/535 Dobšiná - Palcmanská Maša, II/549 Úhornianske Sedlo - Krásnohorské Podhradie, II/558 Stakčín - Ulič a na cestách III. triedy v obvode Stakčín.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem HP Herlianske Sedlo a Vrchslatina, kde sa na vozovke nachádza miestami utlačený sneh do 1-2 cm. Miestami zľadovatený sneh do 2 cm sa nachádza na HP Huty.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky sú po celú zimnú sezónu uzatvorené HP Príslop (cesta I/78), Šútovce (cesta III/1774) a Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez HP Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Nebezpečenstvo pádu lavín je malé

Na horách panuje inverzné počasie typické skôr pre jarné obdobie. Počas noci sneh na väčšine miest zamrzol a povrch snehovej pokrývky je dopoludnia tvrdý až ľadový. Nebezpečenstvo pádu lavín je malé, teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pričom od poludňajších hodín je na južných svahoch tendencia lavínového nebezpečenstva zvyšujúca sa vplyvom natopenia a kašovatenia snehu. Na takýchto svahoch sa môžu uvoľniť samovoľné spontánne malé lavíny a splazy z mokrého snehu najmä vo Vysokých a Západných Tatrách. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej stránke.

Vo všeobecnosti je snehová pokyvká na väčšine miest dobre spevnená a stabilizovaná. Ojedinele sa v najvyšších polohách Vysokých Tatier, hlavne na severných orientáciách, prípadne v zatienených úzkych žľaboch, môžu nachádzať snehové vankúše zo suchého snehu, ktoré sa môžu uvoľniť po veľkom dodatočnom zaťažení. Tendencia lavínového nebezpečenstva je s oteplením zvyšujúca sa.

Dnes ráno bolo v našich horách jasné až polooblačné počasie s hmlami v údoliach. Teploty sa pohybovali v rozsahu od 0°C na vrcholoch hôr po -4°C v ústi dolín. V nižších a stredných polohách bolo bezvetrie, v najvyšších polohách fúkal slabý južný až juhozápadný vietor do 25 km/h. Sneh je dopoludnia tvrdý až ľadový, miestami kôrovitý. Hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia sa na tvrdom, zľadovatenom svahu. Množstvo snehu je uložené prevažne na južných orientáciách, ale vetrom exponované miesta sú naopak, často vyfúkané do skál, trávy alebo ľadového podkladu. Celková výška snehu je na toto ročné obdobie podpriemerná.

Poľadovica je v ostatných dňoch veľmi diskutovanou. Mimoriadne opatrní musia byť nie len chodci, ale aj vodiči áut. Počet väčších, či menších nehôd na klzkých cestách každým dňom rastie. Preto vám spolu s našim hosťom poskytneme zopár dobrých rád, ako jazdiť po zimných cestách. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy