Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Druhý deň pojednávania sprevádzali silné emócie. Obžalovaní sa stretli zoči-voči rodine zavraždených
Zdielať na

Druhý deň pojednávania sprevádzali silné emócie. Obžalovaní sa stretli zoči-voči rodine zavraždených

PEZINOK / Deň, keď na súde plakali aj chlapi. Aj takto vyzeralo pokračovanie hlavného pojednávania vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na programe boli výsluchy rodinných príslušníkov zavraždeného mladého páru. V súdnej sieni stáli zoči-voči obžalovaným.

Kto vám dal právo vziať našim deťom život. Aj tieto slová adresovala Zlatica Kušnírová smerom k obžalovaným. Aj to dokazuje, že druhý deň hlavného pojednávania sprevádzali silné emócie. Bezsenných nocí majú za sebou mnoho. No v utorok to bolo iné. Rodičia zavražených detí mohli svoje slová adresovať priamo tým, ktorí sedia na lavici ako možní páchatelia.

Svoje pocity opísala matka nebohej Martiny jedným Slovom. Hrozné. "Dojala ma Zsuzsová. Že skade mám dôkazy, že si dovolím povedať, na ňu, že je medzi objednávateľmi. Že ako si toto môžem dovoliť ako matka. A ona ako matka ako si mohla toto dovoliť. Že či mám dôkazy!" uviedla Zlatica Kušnírová. 

Konfrontáciu oboch matiek musel prerušiť súd. Slzy pritom stekali po tvárach oboch matiek. "No, nemyslím si, že plakala nad nami, skôr možno plakala nad svojou dcérou, že jej to došlo, že čo urobila, ako to urobila, že teraz svoju dcéru neuvidí. Síce jej dcéra môže prísť k nej na návštevu, ale naši ku nám na návštevu už nikdy neprídu," dodala. 

Pozostalí počas každej prechádzky vychádzali pred budovu. Rozoberali svoje pocity zo súdnej siene. Otec Jána Kuciaka bol od prvého momentu presvedčený, že za vraždou stojí Marián Kočner. Počas svojej výpovede sa mu nedokázal pozrieť do očí. "Som nevidel, ako sa tvária obžalovaní, ale bolo to prvýkrát, keď som mohol pred nimi sa verejne vyjadriť," poznamenal Jozef Kuciak. 

Svoje spomienky na momenty pred vraždou aj po nej musel oživiť aj Jánov brat. Súdu povedal, že po vyhrážkach Mariana Kočnera sa o Jána veľmi bál. Na obžalovaných sa nepozeral. "Neviem. Aj keď ich tam vidím, keď sú v tých putách, nejak mi to nepomáha. Budem robiť všetko pre to, aby dostali spravodlivý trest," reagoval brat Jozef. "Ján a Martina boli zavraždení len preto, že chceli aby Slovensko bolo lepšie miesto. Preto museli takto zomrieť, chladnokrvne, brutálnym spôsobom," skonštatoval právny zástupca poškodených Daniel Lipšic. 

Hovorí vám niečo prezumpcia neviny? Aký máte dôkaz na to, že ja môžem za smrť vašej dcéry? Spýtala sa Alena Zsuzsová matky zavraždenej Martiny. Zsuzsovej advokát sa nečuduje, že to Zlaticu Kušnírovú nahnevalo. "Ja ich chápem, možnože na ich mieste by som pokračoval rovnako. Ale moja klientka, tá reakcia mojej klientky bola tá, že prečo ju napáda, a prečo ju označuje za vykonávateľa takéhoto skutku, keď to zatiaľ ešte nebolo preukázané," zastal sa Zsuzsovej Štefan Neszméry. 

"Pán Boh nie je náhlivý, ale pamätlivý. Ako to hovorila moja mamka, že nepríde s palicou na druhý deň, ale najmenej budeš čakať, že tiež majú deti, tiež majú rodiny, ako som im povedala, že mali tak rozmýšľať, ako keby to im niekto urobil, keby to bolo opačne," uzavrela Kušnírová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy