Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do konca roka mali pedagógovia potvrdiť svoju bezúhonnosť. Tisíce z nich ale v systéme chýbajú
Zdielať na

Do konca roka mali pedagógovia potvrdiť svoju bezúhonnosť. Tisíce z nich ale v systéme chýbajú

SLOVENSKO / Najprv mali pedagógovia nahlásiť svoje osobné údaje okresným úradom a tie potom mali generálnu prokuratúru požiadať o odpisy z registra trestov. No vyše 25 tisíc z nich to doteraz neurobilo. Ukázalo sa totiž, že také jednoduché to nie je. Pritom im vraj zato hrozí až výpoveď.

Previerky bezúhonnosti ministerstvo školstva zaviedlo po škandalóznom prípade učiteľa v Bratislave, ktorý mal sexuálne zneužiť 11-ročného chlapca. V minulosti bol za rovnaký skutok odsúdený. Riaditeľka ale o kriminálnej minulosti pedagóga nevedela. "Zo zákona mali učitelia do 31.12. poskytnúť súhlas s udelením svojich údajov. Samozrejme, systém je otvorený, ak tak nespravili, môžu sa prihlásiť," odkázala Ria Feik Achbergerová z tlačového odd. ministerstva školstva. 

V súčasnosti má generálna prokuratúra preveriť cez 126 tisíc pedagogických zamestnancov. "Do systému sa nám prihlásilo 97 tisíc učiteľov a takmer 750 z nich neudelilo súhlas so spracovaním svojich údajov," priblížila Achbergerová. 
súhlas zamietlo.

Tí, ktorí súhlas zamietli, by svoje rozhodnutie mali zvážiť, v opačnom prípade im hrozí výpoveď. A hrozba výpovede sa týka aj ďalších vyše 25 tisíc učiteľov, ktorí svoje identifikačné údaje okresným úradom ešte neodovzdali. "Zákon hovorí o tom, že ak učiteľ nepožiadal o odpis z registra trestov, stráca bezúhonnosť k 1.1.2020," upozornila Achbergerová. 

Generálna prokuratúra navyše nemá dostatok zamestnancov na taký veľký nápor práce."Očakávané množstvo žiadostí o odpis registra trestov v stanovenom časovom rozmedzí nie sme schopní vybaviť bez personálneho navýšenia. Za týmto účelom Generálna prokuratúra SR požiadala Ministerstvo financií SR o pridelenie potrebných finančných prostriedkov, ktorému doposiaľ nebolo vyhovené," vysvetlila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.  

Aj okresné úrady pri vypĺňaní žiadostí o odpis z registra trestov robia chyby, generálna prokuratúra ich vracia a všetko sa spomaľuje.

Učiteľom navýšia platy. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy