Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vtáčia chrípka opäť útočí. Len 10 kilometrov od našich hraníc museli prijať rázne opatrenia
Zdielať na

Vtáčia chrípka opäť útočí. Len 10 kilometrov od našich hraníc museli prijať rázne opatrenia

SLOVENSKO/MAĎARSKO / Pre vtáčiu chrípku, ktorú potvrdili na farme moriek v Maďarsku, len 10 kilometrov od našich hraníc, museli prijať rázne opatrenia. Cieľom je zabrániť šíreniu nákazy aj v Komárňanskom okrese. V Ácsi začali radikálne likvidovať chov – momentálne je to viac než 160 tisíc kusov moriek.

Masívny úhyn kŕmnych moriek na farme v maďarskom meste Ács, ktoré je vzdušnou čiarou vzdialené od Slovenska len 10 km, zaznamenali už minulý týždeň. Chovné haly farmy stoja po oboch stranách cesty za Ácsom. Dnes bol síce pri nich pohyb, ale do reči nebolo nikomu. Špeciálne auto s dezinfekčným prípravkom pristavili k jednej z nich, kde začali s likvidáciou chovu. Kým včera sa ešte hovorilo o utratení 55 tisíc kusov hydiny, hlavný veterinár Maďarska dnes potvrdil trojnásobok. "Kolegovia cez víkend začali s vyprázdňovaním farmy, žiaľ príznaky sa objavili aj v ďalších prípadoch a tak je potrebné utratiť 160 tisíc moriek," uviedol Lajos Bognár, hlavný veterinár. 

Keďže ide o infekciu, musia byť utratené bez krvi, preto na tento účel používajú plyn, oxid uhličitý. "Pásmo dohľadu 10 km zasahuje aj do nášho regiónu, Komárno časť Novú stráž a časť katastru Zlatná na Ostrove, momentálne sme zvolali miestne protinákazové centrum," informoval Oskar Slivka, riaditeľ veterinárnej správy Komárno. 

Veterinári vydali opatrenia pre obecné úrady, tie majú upozorniť obyvateľov, aby hydinu držali v zatvorenú. "Aj keď je to veľmi ťažké na dedinách, ale aby v max miere zabránili styku domácej hydiny s voľne žijúcim divým vtáctvom, najmä s vodným vtáctvom, ktoré prenášajú túto nákazu," povedal Oskar Slivka.

Veľkochov hydiny v Zlatnej na Ostrove tesne míňa hranicu ochranného pásma, ale tamojšie opatrenia sú podľa veterinárov 100%.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy