Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sviatočné počasie: Na severe sa dočkali aj lyžiari
Zdielať na

Sviatočné počasie: Na severe sa dočkali aj lyžiari

BRATISLAVA / Od západu až severozápadu k nám prúdi chladnejší morský vzduch v tyle tlakovej níže presúvajúcej sa od severozápadu na juhovýchod. Preto sme mali na Štedrý deň veľa oblakov a aj pršalo, najmä na severe krajiny.

Počasie sa ale veľmi nemení. 1. sviatok vianočný prinesie premenlivú, na severe a východe prevažne veľkú oblačnosť a na viacerých miestach bude pršať, od asi 600 m, na severe aj nižšie, snežiť. Denná teplota od 0 do 5, na juhu do 8°C. Stále veterno.
Štefan, teda 2. sviatok vianočný, bude veľmi podobný- s premenlivou oblačnosťou, od asi 500 m, na severe prevažne so snežením. "Denná teplota v severnej polovici od -3 do 2, v južnej polovici od 2 do 6°C. Vietor jemne zoslabne, ale stále silno zafúka od severozápadu do 25, v nárazoch okolo 55 km/h," vraví meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Lyžiari sa dočkali! Nasnežilo, síce jemne, decentne, ale pretože sa teplota od výšky asi 1100 m udržuje pod nulou, dá sa zasnežovať. Veľké lyžiarske strediská hlásia dobré podmienky na lyžovanie, ale mnohé, tie čo ležia pod výškou asi 900 m , sneh nemajú. Je však predpoklad, že v najbližších dňoch sa sneh objaví aj tam. Ale či to bude stačiť na lyžovačku, to je otázne. Na horách ale pozor na silný vietor a aj lavínové nebezpečenstvo. 

Turistické chodníky vo Vysokých, Nízkych aj Západných Tatrách, ale aj vo Fatrách sú miestami zľadovatené. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na webovej stránke. Vo vyšších polohách Vysokých Tatier nad 2000 metrov nad morom je od 20 do 85 centimetrov snehu. Turisti by nemali zabudnúť, že v Tatrách platí sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá a o 16:00 sa začína stmievať, pripomínajú horskí záchranári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy