Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Humennom mysleli aj na ľudí v núdzi. Pripravili štedrovečerné balíčky
Zdielať na

V Humennom mysleli aj na ľudí v núdzi. Pripravili štedrovečerné balíčky

HUMENNÉ / Mnohí ľudia žijú bez vody, či elektriny a nemyslí na nich ani najbližšia rodina. Štedrú večeru však mali so všetkým, čo k tomu patrí. Postarali sa o to dobrovoľníci a členovia humenského Červeného kríža. Od skorého rána pripravovali štedrovečerné balíčky ľuďom bez domova a na okraji spoločnosti.

Kým iní ešte zapĺňali obchody, dobrovoľníci mali od skorého rána plné ruky práce. Robili všetko preto, aby šťastné a veselé boli aj pre tých, na ktorých možno nemyslia ani najbližší.

"Ľuďom, ktorí sú v biede, v ťažkých podmienkach žijú, osamelí sú, nemôžu si dovoliť navariť kapustnicu," vraví dobrovoľníčka Magdaléna Lancošová. "Buď bez domova, sociálne slabším alebo starý, ľuďom, ktorí žijú sami a deti sa o nich nestarajú," hovorí dobrovoľník Matej Gaľ. 

Štedrovečerné balíčky sa začali takpovediac variť počas humenských vianočných trhov. Pričinil sa o ne každý, kto si vzal za príspevok od červenokrižiakov perníček.

"My máme takú tradíciu, výťažok z týchto perníkov potom premeníme na túto štedrú večeru. Zapojilo sa niekoľko stoviek ľudí, oni ani nevedia, ako pomohli," priznala riaditeľka SČK Humenné Silvia Knapiková. 

"Najprv ideme dávať kapustnicu, potom rybiu konzervu, mäso konzerva, sladkosť, oplátky, chlieb, lyžička," vraví dobrovoľníčka Janka Rusinková. Štedrovečerné balíčky dobrovoľníci odnesú viac ako stovke ľuďom v Humennom, ale aj v okolitých obciach. "Ja sa teším z tých vecí, aby som bol zdravý. Už som pretrápený až. Starý človek už vinšujem Vám zdravíčko, veľa šťastia a dobrého Božička, požehnanie Vám všetkým," vraví Igor, ktorý býva v útulku. 

Podľa údajov samosprávy je na území mesta Humenné asi 20 ľudí bez strechy nad hlavou. "Máme zariadenie núdzového bývania, aj v súčastnosti by mali byť dve miesta voľné. Taktiež toto zariadenie ponúka každý piatok ľuďom bez prístrešia urobiť hygienu za symbolický poplatok," uviedol primátor mesta Humenné Miloš Meričko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy