Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Darované Vianoce. Vedenie mesta Kežmarok spoločne s košickým darcom obdarovalo ťažko skúšanú rodinku
Zdielať na

Darované Vianoce. Vedenie mesta Kežmarok spoločne s košickým darcom obdarovalo ťažko skúšanú rodinku

BRATISLAVA / Ak by existovala súťaž Otec roka, Rastislav z Kežmarku by určite patril medzi jej kandidátov. Má 6 detí. V náročnom životnom období na polovičnom invalidnom dôchodku si hľadá brigády a privyrába, kde môže. Snom jeho rodiny je totiž vlastné bývanie. A tak sa im náš kolega Jožo Kačmáry z Košíc spolu s anonymným košickým darcom pokúsili pomôcť.

"Deti sú pre mňa všetko," začal so slzami v očiach Rastislav Brija, včelár a otec z Kežmarku. Nielen šesť detí v rodine, ale aj jedno postihnuté, ktoré vyžaduje neustálu starostlivosť. Priučil sa preto práci včelára, aby rodinný rozpočet prilepšil ako je to len možné. "Čo ma živí, to je včelárenie, predávanie sviečok a na opatrovateľskom som," vysvetlil. 

V ich prenajatom byte to rozvoniava ako v medovom kráľovstve, pretože sviečky, ktoré vyrába s deťmi, sú zo včelieho vosku. A Vianoce? Deti učia tomu, aby sa tešili z toho, že sú spolu. Snaživého otca trápi najmä to, že si na vlastný byt nemôžu dovoliť ani hypotéku. Za posledných deväť rokov vystriedali až šesť prenájmov. "Že by deti aspoň strechu nad hlavou mali," poznamenal Rastislav. 

Preto sme sa s košickým darcom pokúsili o nemožné. Ešte v septembri sme oslovili primátora Kežmarku s veľkou prosbou o pomoc s bývaním. "Starajú sa vzorne, čo viem, je tam aj postihnuté dievčatko, ktoré vyžaduje sústavnú starostlivosť," uviedol primátor mesta Ján Ferenčák. Všetko ale muslei schváliť kežmarskí poslanci. 

My sme zatiaľ deťom pripravovali darované Vianoce. "Na minulom mestskom zastupiteľstve bol schválený pre vás byt a z mesta Kežmarok v novom roku sa budete môcť sťahovať do nového bytu. V novom byte budete platiť asi 110€, takže výrazne sa vám zlepší vaša situácia." S týmito slovami zavítal primátor Kežmarku k rodine Rastislava. "Toto sú Vianoce!" reagoval Rastislav. 

Rodinka nedostala dary len od košického darcu, ale osobne sa k nemu pripojil aj primátor Kežmarku. "Aby ste mali v tom byte už aj niečo na zariadenie, aby ste sa tam cítili dobre, aby ste ten svoj život prežili krásne," povedal Ján Ferenčák. "Budem premýšľať, či to je fakt alebo sa mi to len snívalo," odpovedal Rastislav. 

Osud Prešovčanov nenechal chladných nikoho. Slováci ukázali dobrotu sŕdc a vyzbierali neuveriteľnú sumu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy