Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meteorológovia varujú pred víchricou. Vydali už výstrahu druhého stupňa
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred víchricou. Vydali už výstrahu druhého stupňa

BRATISLAVA / Polojasné až oblačné počasie s teplotami do desiatich stupňov Celzia a riziko víchrice v Nízkych či Vysokých Tatrách očakávajú v nedeľu meteorológovia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. Ojedinele hrozí aj poľadovica.

Pred víchricou vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa, ktorá platí pre okresy Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno. Ráno sa vo veľkej časti Slovenska môže vyskytnúť ojedinele aj poľadovica.

​SHMÚ varuje, že vietor v horách môže byť nebezpečný pre turistov. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ uviedol ústav.

V nárazoch môže vietor nad pásmom lesa dosiahnuť rýchlosť krátkodobo 135 až 150 kilometrov za hodinu. Výstraha druhého stupňa potrvá od 9:00 do 16:00, následne sa do polnoci na pondelok znižuje na najmiernejší možný prvý stupeň, uvádza SHMÚ.

Poľadovica môže zasiahnuť ojedinele väčšinu Slovenska, do 9:00 platí výstraha prvého stupňa. Týka sa celého Žilinského a Prešovského kraja, väčšiny okresov Trenčianskeho a Banskobystrického kraja a čiastočne aj Košického a Nitrianskeho kraja.

Najvyššie denné teploty podľa SHMÚ dosiahnu päť až desať stupňov Celzia, na strednom Slovensku pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti tri stupne Celzia. Mrholenie alebo dážď sa podľa SHMÚ objaví ojedinele, od stredných a neskôr vysokých polôh môže snežiť.

Vietor sa očakáva prevažne južný s rýchlosťou 10 až 30 kilometrov za hodinu. „Od severozápadu naďalej zasahuje nad strednú Európu rozsiahla tlaková níž a po jej južnej strane prúdi od juhozápadu do našej oblasti teplý morský vzduch,“ dodal SHMÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy