Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po zemetrasení v Albánsku polícia zatkla 9 osôb. Prírodná katastrofa pripravila o život desiatky ľudí
Zdielať na

Po zemetrasení v Albánsku polícia zatkla 9 osôb. Prírodná katastrofa pripravila o život desiatky ľudí

TIRANA / Polícia v Albánsku v súvislosti s následkami nedávneho ničivého zemetrasenia zatkla deväť ľudí. Tí čelia podozreniu z vraždy a zneužitia právomocí. Najtragickejšie zemetrasenie, aké túto balkánsku krajinu za posledných 40 rokov zasiahlo, neprežilo 51 ľudí.

Polícia a prokurátori uviedli, že "ľudia vo zrútených budovách umierali aj kvôli stavbárom, inžinierom a majiteľom, ktorí nedodržiavali pravidlá, normy a štandardy bezpečného staviteľstva". BBC uviedla, že z vraždy boli obvinení dvaja majitelia hotelov v meste Drač (Durrës), ktoré bolo jednou z najviac postihnutých oblastí. Obe stavby vznikli ilegálne.

Celkom prokuratúra vydala zatykače na 17 stavbárov, inžinierov a úradníkov, ktorí sú podozriví, že porušili bezpečnostné predpisy. Po ôsmich z nich polícia stále pátra, niektorí z nich vraj po zemetrasení z 26. novembra utiekli zo zeme.

Otrasy zničili viac ako 14-tisíc domov a odborníci stále preverujú, ktoré z nich sú bezpečné. Po páde komunizmu v roku 1990 sa veľa ľudí v Albánsku presťahovalo do prímestských oblastí, kde vznikali domy len za minimálneho dozoru úradov. Mnoho z týchto stavieb neskôr úradníci schválili.

Európska komisia v sobotu oznámila, že v januári sa v Tirane uskutoční medzinárodná konferencia darcov v prospech Albánska, uviedla agentúra AP.

Albánske obyvateľstvo postihla prírodná katastrofa aj v minulosti. Krajinu v roku 2017 trápili aj povodne:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy