Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Po tragédii v Novákoch sa v rizikovom úseku opäť ťaží
Zdielať na

Po tragédii v Novákoch sa v rizikovom úseku opäť ťaží

Zdroj: TV JOJ

Ťažbu v Novákoch mohli obnoviť až po dôslednej sanácii zavalených priestorov.

V prvom stenovom porube od marca do júla tohto roka vyťažili viac než 139.000 ton. Od 2. septembra ťažia v druhom, vysokokapacitnom komplexne mechanizovanom stenovom porube.

Ukázali sa tam mimoriadne priaznivé bansko-geologické podmienky, ktoré možno považovať za jedny z najlepších na nováckom uhoľnom ložisku. To umožňuje baníkom dosahovať dennú ťažbu na úrovni 1000 ton. Tento porub bude v prevádzke do februára budúceho roku a už teraz začínajú pripravovať tretí porub.

Predseda Obvodného banského úradu (OBÚ) v Prievidzi Bohuš Sliacky v tejto súvislosti uviedol, že v priestoroch spomínaných stenových porubov za uplynulé mesiace nezaznamenali žiadne prejavy priesakov podzemných vôd alebo rozbahneného ílového nadložia, ako tomu bolo pred prievalom v novembri 2006.

To nasvedčuje tomu, čo tvrdia viacerí banskí odborníci, že prieval bol nezvyčajnou udalosťou a v tomto úseku bol určitou prírodnou anomáliou. To však podľa Sliackeho neznamená, že by boli baníci menej obozretní.

Ťažbu mohli obnoviť až po dôslednej sanácii zavalených priestorov. Súčasťou sanačných prác bolo aj vybudovanie dvoch betónových protiprievalových hrádzí. Sú postavené zo špeciálneho materiálu na báze cementu a železnej armatúry.

Navrhol a prepočítal ich statik, na každú z nich spotrebovali viac ako 160 ton špeciálneho materiálu. Vybudovaním dvoch betónových protiprievalových hrádzí miesto prievalu definitívne izolovali od ostatného podzemia.

Túto časť dobývacieho priestoru zaradil OBÚ do kategórie baní s nebezpečenstvom prievalu vôd a zvodnených hornín. Na základe tohto zatriedenia musí HBP uplatňovať prísne pravidlá na vykonávanie hydrogeologického prieskumu a platia tam aj zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy