Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Škôlky budú prijímať aj nezaočkované deti. Kto ale nesie zodpovednosť, ak v kolektíve vypukne epidémia?
Zdielať na

Škôlky budú prijímať aj nezaočkované deti. Kto ale nesie zodpovednosť, ak v kolektíve vypukne epidémia?

BRATISLAVA / V Česku či Francúzsku škôlky neprijímajú deti bez povinného očkovania. Na Slovensku však naďalej budú. Parlament totiž uplynulý týždeň odmietol zákon odchádzajúcej ministerky zdravotníctva Andrey Klavaskej. Zatiaľ čo hlavný hygienik Ján Mikas hovorí, že navrhované opatrenie by bolo férové, niektorí poslanci ho označili za nešťastné až nespravodlivé.

Rozhodnutie parlamentu je teda jasné. No pozrime sa bližšie na situáciu, ktorá sa veľmi ľahko môže stať. Do škôlky prijmú nezaočkované dieťa a vypuknú tam osýpky alebo kiahne. Kto je za to zodpovedný? Stačí si spomenúť na minulý rok a epidémiu osýpok v okresoch Trebišov, Michalovce a Sobrance.

Ale aj čoraz častejšie epidémie v Európe. "Keď tam ten vírus bude zavlečený, tak môže sa stať, že ochorie aj dieťa očkované alebo dieťa, ktoré naozaj z vážnych dôvodov nemohlo byť očkované. Potom nám začnú chorľavieť aj malé deti do jedného roka života, pre ktoré sú osýpky veľmi nebezpečné," vyjadrila sa Zuzana Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti. 

A tak len hypoteticky: súkromná škôlka odmietne prijať nezaočkované dieťa, môže argumentovať ochranou zdravia ostatných detí alebo udať aj úplne iný dôvod. "Pokiaľ by sa takýto rodičia cítili diskriminovaní a chceli by to ďalej riešiť, tak v konaní by sa určite preukazovalo, či dieťa, ktoré nie je očkované je ohrozením pre zdravie iných detí," vysvetlil advokát Milan Ficek. 

Podľa aktuálnej legislatívy škôlka môže prijať iba také dieťa, ktoré je zdravotne spôsobilé na pobyt v kolektíve. "

A to ani v štátnej a ani v súkromnej škôlke. "Tých, ktorí odmietajú očkovanie je veľmi málo, ale o to viac ich je počuť. Ja odporúčam rodičom, ktorí majú zaočkované svoje deti, aby sa tiež mobilizovali v tom, že nechcú medzi sebou neočkované deti," dodal Krištúfková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy