Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Víkendové počasie: Studený front nemusí vždy priniesť ochladenie
Zdielať na

Víkendové počasie: Studený front nemusí vždy priniesť ochladenie

BRATISLAVA / Piatok bol na našom území úplne pod vplyvom tlakovej výše a prúdenia veľmi teplého vzduchu od západu k nám. Nížiny zostali zväčša v nízkej oblačnosti a sem-tam aj mrholilo a namŕzalo, na horách bolo slnečno a teplo. Napríklad Štrbské Pleso malo už dopoludnia teplotu 8°C. V sobotu ale príde zmena.

Cez naše územie začne postupovať studený front. Ten prinesie aj zrážky a je zaujímavé, že hoci sa front volá studený, prinesie k nám tento raz oteplenie. Prechod frontu totiž premieša vzduchové hmoty a tak sa teplý vzduch dostane k nížinám.
Postupne sa v sobotu objavia zrážky, najskôr sneh, potom dážď so snehom, postupne sa v západnej časti krajiny objaví dážď. Zrážky budú častejšie v západnej polovici krajiny, na východe iba ojedinele, najmä pod Tatrami a na Spiši. "Denná teplota bude rozdielna na severe a východe, kde bude teplomer ukazovať od -2 do 3°C, ale na západe bude od 3 do 8°C. Vietor od juhozápadu do 25 km/h. Na horách pozor!  V priebehu dňa tam bude viať búrlivý vietor až víchrica," vraví meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

V nedeľu síce zostane oblačná obloha, ale zrážky sa budú vyskytovať najmä na severe. Denná teplota od 0 do 5, na západe a juhu stredného Slovenska bude od 5 do 10°C. 
Ani začiatok budúceho týždňa neprinesie chlad. Zima sa po malej ochutnávke stiahla a uvidíme, kedy sa vráti , aj so snežením v nížinách a aj so silnými mrazmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy