Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vykúpenie po 5 rokoch. Obyvatelia Letanoviec už nemusia prejsť 3 kilometre, aby sa dostali do kostola
Zdielať na

Vykúpenie po 5 rokoch. Obyvatelia Letanoviec už nemusia prejsť 3 kilometre, aby sa dostali do kostola

LETANOVCE / Takmer tri kilometre museli až doposiaľ absolvovať letanovskí veriaci osadníci. To je trasa z osady do dediny v ktorej je kostol. No po piatich rokoch je tomu koniec. Po zdĺhavej výstavbe otvorili priamo v osade misijné a komunitné centrum. O jeho otvorenie bol z radu obyvateľov obrovský záujem.

Komunitno-pastoračné centrum je úplne nové, od základov. Dá sa povedať, že ho chlapi z osady stavali vlastnými rukami. "V tejto osade nič, okrem domov nie je. Ja som veľmi chcel aby tu niečo mali. kde sa stretnú, kde budú nejaké duchovné a kultúrne aktivity a rôzne iné," uviedol Marián Sivoň, farár letanovskej farnosti. Farár z letanovskej farnosti hovorí o tomto centre ako o multifunkčnom objekte. Vyrástlo z podpory veriacich aj sponzorov. Okrem svätých omší tu bude priestor aj pre kultúrne aktivity. Preto bude oltár počas nich oddelený od zvyšného priestoru."Cieľom u pána farára bolo to, aby boli bližšie k nim a aby boli prístupné nie len tie pastoračné. Ale možno aj aktivity komunitného charakteru," povedal Slavomír Záhornadský, starosta Letanoviec. 

Takéto centrá nie sú v osadách bežné. Podľa biskupa je dôvod úplne prozaický. "Nieje to úplne bežné, lebo ich väčšinou považujeme za súčasť cirkvi. Majú priestor v chrámoch," vysvetlil Štefan Sečka, spišský diecézny biskup. Podľa osadníkov je asi polovica osady veriacich. Preto by miestny farára nemal mať núdzu o účasť na svätých omšiach. "Rómovia sú veriaci. Rómovia sú väčšinou veriaci, hej," potvrdil Marián Sivoň. "Budeme chodiť pravidelne, prekvapenie máme. Máme aspoň nejaký kostol, aby sme tam chodili. Že aj pre nás kresťanov, aby sme mali čomu veriť," potvrdili obyvatelia osady. 

Vo Vysokej nad Kysucou sa stali dve zvláštne udalosti. Pri víchrici padol na kostol strom, ktorý odhalil tajomstvo veže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy