Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V dome po mužovi, ktorého poručníkom bola obec, sa stará žena o dve vnučky. Dediči chcú ale dom predať
Zdielať na

V dome po mužovi, ktorého poručníkom bola obec, sa stará žena o dve vnučky. Dediči chcú ale dom predať

KRAVANY NAD DUNAJOM / Obec Kravany nad Dunajom sa stala poručníkom svojho obyvateľa zbaveného svojprávnosti, keďže nik z príbuzných to neprijal. Po smrti muža sa však ozvali dediči, ktorí chcú jeho dom predať. No ten obec - ako poručník medzitým prenajala žene v núdzi, ktorá sama vychováva mentálne postihnutú dcéru a dve vnučky.

"Tu žijeme, mám 70 rokov, s dvomi vnučkami a dcérou," uviedla Katarína Mellenová, mama a babka mentálne postihnutých detí. "Celý život pracovala na družstve, stará sa skoro 20 rokov o dcéru a aj dve vnučky, ktoré sú mentálne postihnuté," potvrdil aj starosta Gabriel Duka. Mladšia vnučka Natália nemala ani 4 mesiace, keď im zomrela mama, druhá dcéra pani Kataríny. Rodine obec prenajala dom, ktorý spravovala ako poručník nesvojprávneho majiteľa – obyvateľa obce. Teraz sa z neho musia sťahovať. "Nikto nechcel byť poručníkom. Vtedy sa každý stránil riešiť túto situáciu, spravovali sme jeho majetok a z toho titulu sme mohli prenajať jeho dom, aby ten dom nerozkradli, aby to tam zostalo pokope," objasnil situáciu starosta obce. 

Po smrti nesvojprávneho muža ale dediči pani Kataríne nájomnú zmluvu vypovedali, dom chcú predať za 15-tisíc eur. Predtým ho ale obec dala z vlastnej kasy opraviť, aby bol obývateľný pre pani Katarínu a jej deti. "Kúpili sme sporák, vymenili sme elektrické vedenie, dali sme ten dom trošku do poriadku, aby sa tam dalo ako tak bývať," vymenoval starosta. "Nikdy som ju nevidela v živote, tú dedičku," tvrdí momentálna užívateľka domu Katarína Mellenová. "Vôbec sa nestarala a dokonca nebola ani na pohrebe bývalého vlastníka," potvrdil aj starosta. Mama a babka dvoch dievčat sa tak snažila aspoň o kompromis. "Tak som ju prosila, nech nás tu nechá aspoň do marca, nesúhlasí," povedala. "Nie, nie vôbec nemienime predĺžiť vôbec, ale my ten dom predávame," vyjadrila sa dcéra dedičky. 

Pani Katarína vlastní dom, ale je neobývateľný. Z 330 eur dôchodku, necelých 200 eur invalidného dôchodku dcéry ho nemali ako opraviť. Teraz hrozí, že zostanú na ulici, obec nemá inú nehnuteľnosť a ďalší podnájom sa zatiaľ nedarí zohnať. Dediči dali v dome vypnúť už aj elektrinu. "Úlohy si píšem pri sviečke," povedala Natália, 16-ročná vnučka. "Úrady práce, ani Ústredie práce nedisponujú sociálnym bývaním, ani žiadnymi bytmi, do ktorých by mohli byť ubytovaní príbuzní spolu s maloletými deťmi, alebo celé rodiny," informovala Jana Lukáčová, Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny. "Radšej skočím do Dunaja, ako by mi mali vziať deti, verte mi, to už neprežijem," dodáva zúfalá Katarína Mellenová.

Riešením by bola oprava pôvodného domu. Stará mama, ktorá sa stará o postihnuté vnučky i postihnutú dcéru by tu mohli nájsť skutočný domov. "Keby to bolo pár stovák, tak to urobíme bez problémov, ale investíciu ktorú si vyžaduje dom pani Mellenovej nezvládneme," dodal starosta. 

V Čiernej nad Tisou záchranné zložky zachraňovali obyvateľov z bytovky, kde vypukol požiar. Pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy