Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 28. novembra 1989?
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 28. novembra 1989?

BRATISLAVA / PRAHA / Dvojhodinový generálny štrajk, ktorý sa konal 27. novembra bol hlavnou témou dennej tlače pred 30. rokmi, 28. novembra 1989. Koniec vlády jednej strany s vedúcou úlohou zakotvenou v ústave bol na dosah. Denníky začali naplno písať o potrebe zaručenia slobody tlače pre médiá.

Denná tlač v Československej socialistickej republike informovala o generálnom štrajku, ku ktorému v krajine došlo v pondelok. Podľa denníka Československej strany socialistickej Svobodné slovo sa ho zúčastnila celá republika. Denník Revolučného odborového hnutia Práca vyzýva: Nepremárnime historickú šancu pre 15 miliónov. Pracujúci na celom Slovensku vyjadrili podľa Práce manifestačným štrajkom úprimný vzťah k svojej vlasti, k svojej spoločnosti a k socializmu.

Denník Slovenského ústredného výboru Socialistického zväzu mládeže Smena zverejňuje stanovisko redakčného kolektívu, v ktorom žiada právne zaručenú slobodu tlače a priznáva, že v minulosti nie vždy mohol pravdivo a včas informovať o stave a problémoch spoločnosti. Orgán Ústredného výboru Komunistickej strany Československa, Rudé Právo, sa na poprednom mieste venuje prípravám na mimoriadny zjazd strany. Zároveň píše o stanovisku Občianskeho fóra, ktoré pred státisícami ľudí na Václavskom námestí prečítal Václav Klaus. Okrem iného v ňom navrhoval ukončiť štrajkové hnutie a zotrvať už len v štrajkovej pohotovosti.

Pozrite si reportáž o správach v tlači z dňa 27. novembra: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy