Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chrípková epidémia útočí: Vyučovanie prerušili v 17 školách
Zdielať na

Chrípková epidémia útočí: Vyučovanie prerušili v 17 školách

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počas tohto týždňa prerušili vyučovanie v sedemnástich výchovno-vzdelávacích zariadeniach, a to v piatich krajoch. Najvyššiu chorobnosť pritom zaznamenali v Bratislavskom kraji a najnižšiu v Žilinskom kraji. Prečítajte si rady odborníkov, ako sa chrániť pred nakazením.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla o 0,6 percenta. Lekári nahlásili 41 651 prípadov týchto ochorení. Išlo o šesť materských škôl uzatvorených v Trnavskom kraji, o tri materské školy v Nitrianskom a Prešovskom kraji, o jednu materskú školu v Žilinskom a Košickom kraji. Nevyučovalo sa v dvoch základných školách v Košickom kraji a v jednej základnej škole v Prešovskom kraji. Spolu išlo o štrnásť materských škôl a tri základné školy. 

"Respiračnými ochoreniami najčastejšie trpeli deti do piatich rokov. Komplikácie lekári zaznamenali u 1 114 osôb, čo predstavuje 2,7 percenta zo všetkých akútno respiračných ochorení. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy, otitídy a pneumónie," informovali pracovníci Odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR. 

Lekári v 47. týždni nahlásili aj 3 198 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 7,9 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom vzrástla o 6,8 percenta. "Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Trnavskom kraji, najnižšiu v Košickom kraji. Na chrípku najviac ochoreli deti do päť rokov," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ako sa chrániť pred chrípkou a predchádzať vírusom?  

Obranyschopnosť možno podporiť najmä zvýšeným príjmom vitamínov A, B, C, E. Získate ich konzumáciou čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. K lepšej odolnosti pomáha aj cvičenie, trávenie času na čerstvom vzduchu, dostatočný spánok a dostatočné obliekanie. Viac o prevencií pred chrípkou sa dozviete v nasledujúcom článku.

​Chrípka vs. prechladnutie: Ako ich rozoznať? 

Chrípka:

  • má náhly nástup príznakov z plného zdravia
  •  je sprevádzaná vysokou teplotou
  • typickým úvodným príznakom je bolesť kĺbov a svalov, silná bolesť hlavy
  • prejavuje sa suchým a dráždivým kašľom, často sa objavuje zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla
  • jej liečba spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy a proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju

Prechladnutie

  • nevzniká náhle z plného zdravia a triaškou a nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov.
  • typickými úvodnými príznakmi sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo
  • pri ľahkých príznakoch ochorenia sa stačí zdržiavať doma pár dní v domácom prostredí a piť veľa teplého čaju a užívať voľne dostupné lieky, ktoré odporučí lekárnik

Súvisiace články

Najčítanejšie správy