Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Na gymnáziu v Bytči odhalili na počesť zavraždeného Jána Kuciaka pamätnú tabuľu
Zdielať na

FOTO: Na gymnáziu v Bytči odhalili na počesť zavraždeného Jána Kuciaka pamätnú tabuľu

BYTČA / Učitelia z bytčianskeho gymnázia spomínajú na Jána Kuciaka ako na skvelého žiaka. A spomínali aj 20. novembra. Na Jánovu pamiatku totiž odhalili pamätnú tabuľu pri vchode do tejto školy. Osadili ju pracovníci Žilinskej župy. Snažili sa pritom uchovať odkaz, ktorý zostal po zavraždenom investigatívnom novinárovi.

Prišli aj rodičia Kuciakovci. Mama celý slávnostný akt preplakala. Otec zadržiaval slzy, keď namiesto príhovoru čítal synove zápisky, ktoré začal písať ako pätnásťročný. Našli ich pol roka po vražde Janka a Martinky.  "Som rojko, a nikdy som sa tým netajil. Verím v dokonalú spoločnosť. verím, že všetko čo nazývame vznešenými predstavami, môžu byť realitou. "  Ján Kuciak chodil na gymnázium v Bytči, a práve preto si ho tu uctili tabuľou, ktorá pripomína profesiu, ktorej sa venoval. 

Jeho bývalé učiteľky vravia, že to bol študent, ktorý zaujal, ale nie preto, že by sám na seba upozorňoval. "Zaujal ma hneď v druhej lavici svojou skromnosťou, očkami, ktoré boli zvedavé. Neskutočnou múdrosťou, ktorá sa v nich skrývala už vo veku 10 rokov, kedy sem prišiel," opísala Janka riaditeľka gymnázia Slavka Sitarčíková. 

Pamätná tabuľa je vytvorená z viacerých vrstiev skla, ktoré znázorňujú novinové strany. Symboly na nich napovedajú veľa o povolaní Jána Kuciaka. "Pracoval s IT technológiami, preto jednotky a nuly. Zároveň to je taký spôsob rozšifrovania vecí, ktoré sú mnohým neznáme a nepochopiteľné," vyjadrila sa Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK. 

Vedľa Jankovho portrétu nechýba ani jeho smutná báseň.

Čo hovoria rodičia Jána Kuciaka na seriál Za Sklom, ktorý bol spracovaný na základe skutočnej udalosti - vraždy Janka a jeho priateľky Martiny. 

Najčítanejšie správy