Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia rieši podozrivé rozpredanie bytov. Rezort obrany a vnútra ich mal "za babku" odpredať zamestnancom
Zdielať na

Polícia rieši podozrivé rozpredanie bytov. Rezort obrany a vnútra ich mal "za babku" odpredať zamestnancom

BRATISLAVA / Niektorým zamestnancom ministerstva obrany a ministerstva vnútra môžeme len závidieť. Konkrétne majiteľom štyroch stoviek bytov, ktoré rezorty v ostatných štyroch rokoch odpredali ich nájomníkom. Kúpiť si služobný byt za pár tisíc eur sa totiž podarilo nejednému z ich. Podozrivé rozpredávanie služobných bytov bude teraz riešiť polícia, straty by mohli ísť do miliónov eur.

"Ministerstvo vnútra v období 2014 -2018, ktoré sme kontrolovali, predalo 217 bytov a bytová agentúra rezortu ministerstva obrany predala 212 bytov. Boli to naozaj rôzne byty, rôznych veľkostí po celom Slovensku," vyjadril sa Marek Papajčík, hovorca NKÚ. Tretí stĺpec tabuľky, ktorú si dali vyrobiť kontrolóri ukazuje, koľko mohli noví majitelia ušetriť tým, že byty nakupovali nie za trhové, ale za zostatkové kúpne ceny. Tak napríklad nový majiteľ jedného z uvedených bytov, konkrétne 3-izbový byt v Bratislave, zaplatil v roku 2017 rozprávkových 5700 eur, ušetril tak závratných 133- tisíc. Ďalej majiteľ prešovského 1-izbového bytu ho v roku 2016 kúpil za rozprávkových 2353, ušetril tak viac ako 31- tisíc eur. 

A reakcia ministerstiev? "Byty už nepredávame a tie doterajšie sme odpredaje boli v súlade so zákonom." 

TV JOJ

"Ministerstvo vnútra SR si stojí za tým, že predaj bytov postupom podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov bol aplikovaný správne," informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

"Predaj bytov v správe Bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany (BARMO) – štátnej príspevkovej organizácie, je aktuálne pozastavený. BARMO postupovalo pri odpredaji bytov od roku 2003 v zmysle platného zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, a za týmto svojím postupom si stojí. V prípade potreby je pripravené poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní potrebnú súčinnosť," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

"Služobný byt sa viaže na pracovný pomer nájomcu, to znamená, že po skončení pracovného pomeru ho odovzdá vlastníkovi a môže tam bývať iný nájomca. Nie je ale možné, aby im tento byt mu bol odpredaný ako súkromnej osobe. najvyšší kontrolný úrad má podozrenie na spáchanie trestného činu z porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku," dodal Papajčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy