Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 14. novembra 1989
Zdielať na

Exkurzia do histórie: O čom sa písalo 14. novembra 1989

ČESKO / SLOVENSKO / Štrnásteho novembra sa v našej tlači objavili o niečo obšírnejšie správy o nepokojoch v Moldavskej socialistickej republike. Šlo však o dôkladne filtrované informácie zverejnené s odkazom na oficiálnu sovietsku tlač. Médiá informovali aj o prípravách na oslavy Medzinárodného dňa študentstva, sedemnásteho novembra. Netušili ešte, že tento deň bude začiatkom konca celého režimu.

Denník revolučného odborového hnutia Práca pripomína odkaz študentských udalostí, ktoré sa odohrali 17. novembra 1939 na protest proti okupácii nacistami. Ten je podľa novín aktuálny aj dnes. Medzinárodný zväz študentstva si okrúhle výročie týchto udalostí pripomenie na akciách v desiatkach krajín. Orgán strany Slovenskej obrody Ľud zase referuje o kladení vencov pri blížiacom sa päťdesiatom výročí novembrových udalostí. Orgán ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska Pravda uverejňuje správu sovietskeho denníka Pravda, ktorý informuje, že v moldavskom hlavnom meste Kišiňov orgány bezpečnosti plne kontrolujú situáciu a panuje v ňom pokoj.

Udalosti v meste po znemožnení konania osláv výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie prerástli podľa denníka do hrubého výtržníctva. Činiteľ sovietskeho ministerstva vnútra odmietol správy, že bolo do Kišiňova premiestnených 40-tisic príslušníkov vojsk ministerstva vnútra. Presunuli ich tam iba dvetisíc. Orgán Slovenského ústredného výboru Československého zväzu telesnej výchovy Šport komentuje prebiehajúci ročník basketbalovej ligy mužov. Jej úroveň sa podľa Športu za posledný rok zvýšila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy