Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko si v piatok štátnym smútkom uctí obete fatálnej zrážky nákladného auta s linkovým autobusom
Zdielať na

Slovensko si v piatok štátnym smútkom uctí obete fatálnej zrážky nákladného auta s linkovým autobusom

HRNČIAROVCE / Slovensko si v piatok štátnym smútkom uctí od 08:00 do 20:00 hodiny pamiatku obetí fatálnej zrážky nákladného auta s linkovým autobusom, ku ktorej došlo v stredu pri Nitrianskych Hrnčiarovciach (okr. Nitra).

Pri nehode zahynulo dvanásť ľudí z toho päť maloletých. Dvadsať cestujúcich sa zranilo a previezli ich do okolitých nemocníc. K nehode došlo pri Nitrianskych Hrnčiarovciach v okrese Nitra. Autobus s cestujúcimi sa po zrážke s kamiónom prevrátil a ocitol sa mimo vozovky. Nákladné auto sa prevrátilo priamo na diaľnici D1. Vraky oboch vozidiel podstúpia expertízu. Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie v súvislosti so zrážkou nákladného auta a autobusu.

Premiér Peter Pellegrini sa vyjadril, že "Slovensko by malo zdielať smútok s rodinami obetí a uctiť si pamiatku tých, ktorí sa po tragickej nehode už domov nevrátili". Štátny smútok bude trvať od 8:00 do 20:00. 

Štátny smútok sa uskutoční stiahnutím vlajok na pol žrde. Nejde o prvý prípad, kedy Slovensko bude držať smútok za obete dopravnej nehody. Rovnaký akt sa uskutočnil v roku 2009, kedy 21. februára došlo na nechránenom železničnom priecestí bez svetelnej signalizácie v Polomke k tragickej udalosti. Osobný vlak narazil do autobusu plného lyžiarov. Dvanásť z nich na mieste nehody zomrelo.

Štátny smútok na Slovensku vyhlasuje v zmysle zákona o štátnych symboloch a ich používaní vláda, v prípade úmrtia prezidenta, predsedu Národnej rady a predsedu vlády. Štátny smútok môže byť schválený aj v prípade, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na Slovensku alebo mimo neho v prípade, že ich smrť otriasla celou spoločnosťou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy