Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počet osobných bankrotov na Slovensku klesol. Slováci sa nepoučili, ale minuli sa peniaze
Zdielať na

Počet osobných bankrotov na Slovensku klesol. Slováci sa nepoučili, ale minuli sa peniaze

BRATISLAVA / V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi bolo v októbri na Slovensku o takmer 80 percent menej osobných bankrotov. Bolo ich 315. Niežeby sa Slováci poučili. To len Centru právnej pomoci došli peniaze - po prvýkrát v histórii.

Na informácie okamžite zareagovali banky, ktoré začali mať obavy, že by túto situáciu mohli využiť využiť dlžníci s nepoctivým zámerom. "Centrum, právnej pomoci totiž kvôli nedostatku financií pozastavilo distribúciu podaní v súvislosti s osobnými bankrotmi na súdy," objasnila Jana Marková, hlavná analytička CRIF SK. "Rozpočtové prostriedky vo výške 5 miliónov eur určené na tento účel pre rok 2019, ako aj ďalšie rozpočtové prostriedky z rezortnej rezervy vo výške 1,3 milióna eur, boli vyčerpané už v septembri," uviedla Zuzana Drobová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti SR. 

Podľa Centra právnej pomoci sa takáto situácia, že im došli peniaze, stala vôbec po prvý raz. "Centrum právnej pomoci po organizačných zmenách súvisiacich predovšetkým s realizáciou projektu financovaného z prostriedkov EÚ vybavilo v priebehu roka 2019 viacej žiadostí v súvislosti s osobným bankrotom, ako bolo pôvodne plánované," povedala Zuzana Drobová.

Centrum právnej pomoci podľa zákona totiž občanom, ktorí nemajú financie poskytuje 500 eur na poplatok správcovi konkruznej podstaty ako pôžičku. "Ministerstvo spravodlivosti situáciu okamžite riešilo s ministerstvom financií, od ktorého už v júli žiadalo navýšenie rozpočtu," vysvetlila Jana Marková. Z dlhodobých štatistík vyplýva, že od roku 2006, kedy na Slovensku začal platiť inštitút osobných bankrotov, do konca októbra tohto roku zbankrotovalo takmer 35-tisíc obyvateľov Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy