Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prišiel čas na prezúvanie vozidiel. Čo s ojazdenými pneumatikami?
Zdielať na

Prišiel čas na prezúvanie vozidiel. Čo s ojazdenými pneumatikami?

BRATISLAVA / Je čas prezúvania vozidiel. Nepotrebné gumy môžete bezplatne odovzdať v ktoromkoľvek pneuservise, bez toho, aby ste si tam museli kúpiť nové. Pomáhame tak životnému prostrediu. Čo sa však následne deje s nepotrebnými pneumatikami, to nám povie hosť Ivana Jandu.

"Keď teplota klesne, hovorí sa, že konštantne pod nejakých 7 stupňov Celzia, vtedy je ten správny čas na prezutie pneumatík. Samozrejme, dobrý vodič je vždy pripravený a na sezónu sa pripraví tak, že si pneumatiky prezuje aj trošku skôr,"  povedal motoristický novinár Peter Mihálik. 

Dôležité je vedieť aj to, kedy treba ojazdené pneumatiky vymeniť za úplné nové. Nepísané pravidlo je, že pneumatiky majú životnosť 5 rokov. Navonok sa vám môžu zdať v poriadku, ale uvedomte si, že materiál z ktorého sú vyrobené musí non-stop odolávať poveternostným podmienkam,chémii a soli. To, ako sú staré tie vaše, zistíte jednoducho. "DOT číslo, ktoré si môže človek skontrolovať, je tu napísané jedenásť devätnásť, nie je to tisíc sto devätnásť, ale je to v podstate jedenásty týždeň roku 2019 vyrobené," vysvetlil Mihálik. 

"Ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič osobného motorového vozidla je povinný na jazdu použiť zimné pneumatiky na všetkých nápravách, v opačnom prípade mu hrozí pokuta až do výšky 50 Eur. Policajt je oprávnený zadržať aj osvedčenie o evidencii časť jeden alebo časť dva, ak je vozidlo technicky nespôsobilé na jazdu v cestnej premávke," informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Ak sa potrebujeme zbaviť starých pneumatík, tak by to nemal byť žiaden problém. "Tým, že tú pneumatiku vymením, v tom servise, na tom mieste, kde dostanem tie nové, ich môžem rovno zanechať bez poplatku, zadarmo, a tento servis tieto pneumatiky potom dá OZV Eltma, ktorá sa o ne následne postará taktiež bez poplatku," priblížil Radim Filák z neziskovej organizácie Eltma. 

Otázkou potom je, či staré pneumatiky zoberie len pneuservis, v ktorom vodič nové pneumatiky zakúpil. "Naopak, zákon na to pamätá, vy všetci máte nárok, aj keď doma máte nejaké staré pneumatiky, ich umiestniť v ktoromkoľvek servise, kde sa pneumatiky predávajú, bez ohľadu na nákup nových," potvrdil Filák. 

Viac sa dozviete v hlavnom videu.

Pozrite si aj, ako pripraviť auto na zimu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy