Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trojicu Slovákov odsúdili v Škótsku za obchodovanie so ženami. Rodáčky lákali za prácou, potom ich predali na vydaj
Zdielať na

Trojicu Slovákov odsúdili v Škótsku za obchodovanie so ženami. Rodáčky lákali za prácou, potom ich predali na vydaj

SLOVENSKO/VEĽKÁ BRITÁNIA / Troch Slovákov v Škótsku odsúdili za obchodovanie so ženami. Trojica Trebišovčanov pôsobila ako súčasť organizovanej skupiny, ktorá svoje rodáčky lákala na prácu do Británie, pričom skončili zosobášené s Pakistancami. Mladé ženy svojich manželov však nikdy pred tým nevideli.

Celkovo sa v prípade prihlásilo až 14 obetí. Toto číslo ale podľa policajného zdroja zďaleka nemusí byť konečné. Organizovanú skupiny rozbili príslušníci národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii spolu s britskými kolegami. Jednej z obetí sa podarilo dostať na Slovensko. V rozhovore pre televíziu JOJ v našej nedávnej reportáži hovorila, ako to s jej predajom bolo. "Deň pred sobášom mi dal 500 euro a potom v deň sobáša ďalších 500,"  vyjadrila sa pred pár týždňami podvedená žena. 

Jednu z obetí Trebišovčania predali budúcemu ženíchovi za 10-tisíc libier priamo na ulici pred obchodným domom v škótskom Glasgowe. Nepálčan ju následne napriek tehotenstvu znásilňoval. Hlavou tohto gangu bol 61-ročný Vojtech Gombár. Pomáhali mu Jana Šándorová aj Rastislav Adam. Všetci s kriminálnou minulosťou. Dnes sa dozvedeli, že svoje tresty si budú roky odpykávať v škótsku.  "Táto zločinecká skupina zneužívala zraniteľné ženy pomocou násilia, vyhrážok a falošných sľubov. Všetko pre finančný zisk bez pomyslenia na utrpenie a teror, aký tieto ženy museli znášať," vyjadrila sa detektívna supervízorka Fil Capaldi. 

Prípad už mesiace ostro sledujú britské médiá. Azda najhoršie je, že rozbitím gangu sa zrejme nepodarilo teror, ktorý mladé Trebišovčanky v Británii zažívajú, definitívne ukončiť.

Organizovaný gang rozdelili orgány na dve časti. Štyria spoznali svoje tresty v piatok, 8. novembra 2019 . Ďalších 6 ľudí je súdených na Slovensku. A to bez väzobného stíhania. "Pojednávanie v predmetnej veci sa uskutoční 26. novembra 2019 na Okresnom súde Košice II. Pôjde o šieste pojednávanie, na ktorom budú vypočutí ďalší svedkovia," informovala Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ Košice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy