Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aj v čase internetu ostávajú ľudia verní knihám. Svedčí o tom aj každoročný knižný veľtrh
Zdielať na

Aj v čase internetu ostávajú ľudia verní knihám. Svedčí o tom aj každoročný knižný veľtrh

BRATISLAVA / O tom, že ľudia aj v internetových časoch ostávajú verní knihám, svedčí aj to, že každoročne na veľký knižný veľtrh v Bratislave prichádza viac než 40-tisíc návštevníkov. Niektorí tam vo štvrtok hľadali staré knihy, iní čakali na horúce novinky alebo čakali na autogram obľúbeného spisovateľa. Našli sme tam ale aj budúcich nádejných vedcov, učitelia mali možnosť zoznámiť sa s didaktickými pomôckami a na svoje si prišli aj milovníci minerálov.

Návštevníci knižného veľtrhu majú rôzne dôvody, prečo prišli, ale jedno majú všetci spoločné - milujú knihy. Sú ale knihy, ktoré sa zásadne listujú len v rukavičkách. Ich cena sa totiž pohybuje v tisíckach eur. Či ide o nové alebo staré antikvariátne knihy. "Je exkluzívna tým, že na celom svete existuje iba 1000 podpísaných výtlačkov. Autor minulý rok zomrel, takže už žiadne iné podpísané nebudú," vysvetlila unikátnosť jednej z kníh Alexandra Petrášová, marketingové oddelenie výstaviska. "Väčšinou sa jedná o limitovaný počet a každá kniha je číslovaná. Na Slovensku sú aj vášniví čitatelia, ktorí sú ochotní zaplatiť vysokú sumu za knihu," podotkol Michal Synak, marketingový riaditeľ vydavateľstva. 

​Aj tento rok na veľtrh prichádzajú viacerí, nielen domáci spisovatelia na besedy. "Napríklad švédsky autor knihy Stefan Ahnhem," vypichla jedného autora hovorkyňa výstaviska. Podľa jednej zo spisovateliek musia dospelí deti ku knihám doviesť. "Pretože ono to nepríde samo. Je to trošku ako so športom. Keď chcem skočiť do výšky, tak musím trochu trénovať," povedala spisovateľka Iva Procházková.

Na festivale vedy a techniky predstavujú svoje projekty mladí nádejní vedci. Nielen deti, ale aj dospelí sa môžu vďaka piktogramom na stenách dozvedieť niečo o vede. "Je to piktogram, ktorý si prečítate alebo sa rozbalí vďaka tomu, že si stiahnete aplikáciu," dodal Martin Pechanec, špecialista pre oblasť vedy a výskumu, české centrá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy