Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bola polícia pri zaistení mobilu Bödöra príliš mierna? Novinárke Holcovej ho prelustrovali celý
Zdielať na

Bola polícia pri zaistení mobilu Bödöra príliš mierna? Novinárke Holcovej ho prelustrovali celý

BRATISLAVA/ NITRA / Marian Kočner údajne pri sledovaní a lustráciách novinárov, vrátane Jána Kuciaka, využíval aj Norberta Bödöra a jeho styky na prezídiu policajného zboru. Uviedol to šéf Kočnerovho sledovacieho tímu a bývalý SIS-kár Peter Tóth vo svojej výpovedi, ktorá je súčasťou obžaloby z úkladnej vraždy. Polícia Bödöra vypočula, odovzdal aj svoj mobil, no znalec nevedel prelomiť heslo, a tak mu ho bez zistenia, čo sa v ňom nachádza, vrátili.

Norbert Bödör vypovedal na polícii v decembri minulého roka v pozícii svedka. Priznal, že Kočnera pozná, no odmietol, že by mu pomáhal so získavaním informácii o novinároch. Odovzdal aj svoj mobil, ktorý by mohol byť tak, ako v iných zaistených mobiloch, zdrojom viacerých dôležitých informácií. Z obžaloby za úkladnú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorú má televízia JOJ k dispozícii, vyplýva, že sa okrem histórie hovorov a správ ďalej znalec nedostal. Pamäť telefónu bola zaheslovaná neznámym kódom, k ďalším údajom sa nedostali a Bödörovi mobil vrátili.  

"Policajti by mali mať odborníkov na počítačovú kriminalitu, pretože v súčasnosti tá počítačová kriminalita sa zväčšuje a prístupy do mobilov sú častokrát dôležitým dôkazom pre preukázanie skutku," povedal advokát Milan Ficek.  

Zadržanie mobilu Holcovej 

Vlani v máji pritom polícia po niekoľkohodinovom výsluchu zobrala mobilný telefón českej novinárke Pavle Holcovej. Tá spolupracovala s Jánom Kuciakom na poslednom článku o talianskej mafii. Tvrdila, že ak by telefón nevydala, dostala by pokutu 1 650 eur. Vrátili jej ho, keď polícii poskytla kópiu komunikácie výhradne s Jánom Kuciakom.  "Chceli prístupové údaje, ale keď som im ich odmietla dať, tak povedali, že to nevadí, že sa do toho telefónu aj tak dostanú. Telefón mi vrátili zhruba po šiestich týždňoch. Nie priamo mne ale môjmu právnikovi," uviedla investigatívna novinárka Pavla Holcová. 

K Bödörovi ako v rukavičkách? 

"Zo strany klienta bola poskytnutá súčinnosť pre orgány činné v trestnom konaní, a preto na výzvu vyšetrovateľa dobrovoľne vydal mobilný telefón spolu s kódom. V tejto súvislosti preto nebola klientovi uložená žiadna poriadková pokuta," vyjadril sa obhajca Bödöra Adrián Kucek. Snažili sme sa zistiť, prečo vyšetrovatelia postupovali k Bödörovi takpovediac v rukavičkách a či okrem neprelomeného mobilu sa zaoberajú aj možnou spoluprácou Bödöra na lustrácii a sledovaní novinárov. Odpovede sme sa nedočkali. Prezídium policajného zboru nás odkázalo na Úrad špeciálnej prokuratúry. 

"Vykonané úkony nebudeme špecifikovať. Nad rámec poskytnutých údajov o podanej obžalobe sa nebudeme vyjadrovať vzhľadom na to, že všetky skutočnosti budú predmetom prejednávania na verejnom hlavnom pojednávaní," uvádza sa v stanovisku ÚŠP. 

Lustráciu novinárov rieši Úrad inšpekčnej služby. A ten momentálne preveruje aj ďalšie, nešpecifikované podozrenia. Zatiaľ nikoho neobvinili. Zároveň Inšpekcia prizvukuje, že Bödörom by sa mal zaoberať niekto iný. "Úrad inšpekčnej služby v zásade vyšetruje trestnú činnosť príslušníkov PZ a ZVJS, trestnou činnosťou civilných osôb sa zaoberá Policajný zbor,"  informovala hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby Petra Friese. 

"Pokiaľ sa týka vašej otázky o vzťahu klienta a pána Mariána Kočnera, k tomu sa už opakovane klient vyjadroval pri výsluchoch a vzhľadom na štádium trestného konania túto otázku preto bližšie komentovať nebude. Klient je vo vzdialenom príbuzenskom vzťahu s pánom Tiborom Gašparom. Pána Vorobjova nepozná," pokračoval obhajca Bödöra Adrián Kucek. 

Podozrivý výsluch

Už samotný výsluch Norberta Bödöra sa udial za podozrivých okolností. Podľa informácií televízie JOJ, vyšetrovateľ ho chcel dať pôvodne po výpovedi Tótha zadržať. Na to získal aj súhlas dozorujúceho prokurátora. No o pár minút ho zrušili a Bödör nakoniec prišiel na políciu sám, keďže sa k nemu mala dostať informácia, že ho chcú zadržať.

Ako pokročilo vyšetrovanie v kauze lustrácií novinárov chce zistiť aj šéf generálnej prokuratúry. "Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár sa v najbližších dňoch stretne s riaditeľom Úradu inšpekčnej služby MV SR a po návrate z dovolenky i s prezidentom Policajného zboru SREE, kde bude žiadať vysvetlenie k množstvu lustrácií, ale najmä aké kroky budú vykonané, ktoré lustrácie boli vykonané so zákonom, a ktoré nie," píše sa v stanovisku generálnej prokuratúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy